Εξάρθρωση διεθνούς δικτύου παιδικής πορνογραφίας

0

Διεθνές δίκτυο παιδικής πορνογραφίας το οποίο παρήγαγε βίντεο φτιαγμένα ειδικά πάνω στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των περίπου 2.500 πελατών σε 19 χώρες, εξαρθρώθηκε με τη συνεργασία διωκτικών αρχών από 28 χώρες, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol και η ευρωπαϊκή δικαστική αρχή Eurojust.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Κοάλα» ξεκίνησε το 2006 με την ανακάλυψη βιντεοκασέτας με περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στην Αυστραλία. Η παραγωγή της συγκεκριμένης κασέτας είχε γίνει στο Βέλγιο. Οι αρχές αναγνώρισαν το Βέλγο δράστη και δύο θύματα. Ακολούθησε η σύλληψη του μοναδικού παραγωγού των βίντεο – ενός 42χρονου Ιταλού, διακινούσε στην ιστοσελίδα του βίντεο αναλόγου περιεχομένου με ανήλικες πρωταγωνίστριες.. Η παράνομη επιχείρηση του Ιταλού διήρκεσε ενάμισι χρόνο. Η πληροφορία από την Αυστραλία απεστάλη στο Βέλγιο και την Europol μέσω της Interpol.

Η αστυνομία κατέσχεσε χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βίντεο και φωτογραφίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αστυνομία ανακάλυψε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αρχεία και φωτογραφίες. Τα βίντεο αυτά γυρίζονταν κυρίως στην Ουκρανία και περιείχαν ανατριχιαστικό περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Ένα από αυτά απεικόνιζε ένα πατέρα να βιάζει τις δύο κόρες του, ηλικίας 9 και 11 ετών. Η αστυνομία εξακρίβωσε την ταυτότητα 23 παιδιών ηλικίας 9 – 16 ετών, τα οποία είχαν υποστεί αντίστοιχη σεξουαλική βία για τις ανάγκες του εγκληματικού δικτύου.

Σύμφωνα με την Eurojust τα κλειδιά της επιτυχίας αυτής της επιχειρήσεις ήταν η παροχή σημαντικών δεδομένων από τα κράτη μέλη και την Interpol αλλά και η εγκληματική ανάλυση των ειδικών σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Ο διευθυντής της Europol, Μαξ Πέτερ Ράτζελ δήλωσε: «Αυτή η επιτυχημένη έρευνα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα. Ωστόσο, κάθε ώρα και λεπτό που αφιερώσαμε στην έρευνα αποκτούν αξία μόνο και μόνο γιατί οι δράστες αυτών των απεχθών πράξεων θα οδηγηθούν τώρα ενώπιον της δικαιοσύνης.»

Η Μισέλ Κονίνξ, εθνικός μέλος της Eurojust για το Βέλγιο, σχολίασε: «Σε δικαστικό επίπεδο, το Βέλγιο ηγήθηκε της Eurojust. Οργανώσαμε μαζί με την Ιταλία και την Europol τέσσερις συντονιστικές συναντήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε ταυτόχρονες και συντονισμένες ενέργειες σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι άλλου».

Σχόλια