Εξάρθρωση σπείρας χάκερ με 100 συλλήψεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

0

Οι αρχές των ΗΠΑ σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές, προχώρησαν σε 100 συλλήψεις στα πλαίσια μιας διεθνούς επιχείρησης καταστολής συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού, με το οποίο έχουν μολυνθεί περισσότεροι από μισό εκατομμύριο υπολογιστές.

Το λογισμικό που ονομάζεται “BlackShades” επιτρέπει στους χάκερ να ελέγχουν τους υπολογιστές άλλων χρηστών εξ αποστάσεως, να κλέβουν κωδικούς και να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά τους αρχεία.

Πρόκειται για ένα φθηνό λογισμικό, που μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση ακόμα και σε κάμερες υπολογιστών. Έτσι, με μόλις 40 δολλάρια που είναι το κόστος του, κάποιος μπορεί να γίνει ”κυβερνοεγκληματίας” από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Σύμφωνα με τη δικαστική υπηρεσία Eurojust, μετά από μια σειρά επιδρομών, η αστυνομία ερεύνησε 359 σπίτια σε 16 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και εκτός από υπολογιστές, κατασχέθηκαν μετρητά, παράνομα όπλα και ναρκωτικά.

Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι οι 19 διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα
και ο μεγάλος αριθμός των συλλήψεων, την κάνει να είναι μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Ένας 24χρονος Σουηδός, ο Alex Yucel, χρησιμοποιούσε το BlackShades με το ψευδώνυμο “marjinz”, τελικά συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο στη Μολδαβία και τώρα αναμένει την έκδοσή του.

Ο Yucel οργάνωσε μια σειρά επιθέσεων, ως νόμιμη επιχείρηση, πληρώνοντας διευθυντή μάρκετινγκ, web developer και μια ομάδα εξυπηρέτησης πελατών, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Η ομάδα είχε δημιουργήσει και σχετική ιστοσελίδα, η οποία περιελάμβανε διαφημίσεις που αναφέρονταν στις δυνατότητες του λογισμικού και την ευκολία χρήσης του.