Έξι ευρωπαϊκές χωρές εναντίον της Google για την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων

0

Οι Αρχές έξι ευρωπαϊκών κρατών θα στραφούν κατά της Google ζητώντας τη συμμόρφωση των υπευθύνων της εταιρείας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γαλλικής Επιτροπής για θέματα Πληροφορικής και Ελευθεριών (Commission nationale de l’informatique et des libertés – CNIL).

Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2012, ειδική ομάδα εργασίας πραγματοποιούσε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο ο τεχνολογικός κολοσσός συμμορφώνεται με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 95/46, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μετά το πέρας της έρευνας, οι υπεύθυνοι της Google ενημερώθηκαν για τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ερευνητές και τους δόθηκε χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών για να μεταβάλουν την πολιτική τους. Η προθεσμία παρήλθε χωρίς να διαπιστωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην εφαρμοζόμενη πολιτική απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση [Link], στις 19 Μαρτίου 2013, ανώτερα στελέχη της Google συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να συζητηθεί το επίμαχο ζήτημα, χωρίς όμως οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Σήμερα, οι εθνικές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων των έξι ευρωπαϊκών χωρών ξεκίνησαν έρευνα βάσει των οριζόμενων στην εκάστοτε εθνική νομοθεσία και με βάση τα πορίσματα των σχετικών ερευνών, θα καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους εναντίον της αμερικανικής εταιρείας.

Σχόλια