Εξιχνίαση υπόθεσης ηλεκτρονικής απάτης, σε βάρος του Ι.Κ.Α. από λογιστή

0

 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, μέσω διαδικτύου, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 59χρονου λογιστή για απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Ο 59χρονος υπέβαλλε ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις που αφορούν εταιρία, η λειτουργία της οποίας έχει παύσει από το 2011.

Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι εξασφάλιζαν με αυτό τον τρόπο ένσημα, εικονική ασφάλιση και λοιπές ποροχές (δώρα, επιδόματα κ.λπ.).

Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε στο Ι.Κ.Α. υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 385.000 Ευρώ.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από εκπροσώπους υποκαταστήματος Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι άτομα υπέβαλλαν κατ’ εξακολούθηση για τα έτη 2012 έως 2014, μέσω διαδικτύου, αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εταιρίας, η λειτουργία της οποίας έχει παύσει από το 2011.

Σύμφωνα με την καταγγελία μάλιστα, η συνολική ζημιά που προκλήθηκε στο Ι.Κ.Α. υπολογίζεται στις 385.000 ευρώ, καθώς μέσω των επίμαχων αυτών δηλώσεων, οι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και εξασφάλιζαν ασφάλιση και λοιπές παροχές, όπως δώρα και επιδόματα, παρόλο που η εργασία τους και οι ημέρες απασχόλησης τους δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση.

Τα καταγγελλόμενα αφού τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών παραγγέλθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η διενέργεια των απαραίτητων ανακριτικών πράξεων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα των στοιχείων της υπόθεσης, ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών αλληλογραφία με τη πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, από όπου και κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του δράστη.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε χθες (01-02-2016) στην οικία του 59χρονου βρέθηκαν πλήθος ψηφιακών αντιγράφων αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων στον φορητό υπολογιστή του καθώς και ημερολόγιο με σχετικές σημειώσεις για την παράνομη δραστηριότητα του και λίστες με ονόματα συνεργαζόμενων εταιριών και προσώπων.

Σημειώνεται ότι ο 59χρονος, ο οποίος απουσίαζε κατά την νομότυπη έρευνα, έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν και εχει καταδικαστεί για ομοειδείς καθώς και για έτερες παράνομες πράξεις.

Ο φορητός υπολογιστής κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή του δράστη και σε άλλες συναφείς πράξεις και να προσδιοριστεί η ακριβής οικονομική ζημιά σε βάρος του Ι.Κ.Α.

Η σχηματισθείσα δικογραφία τακτικής διαδικασίας, θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
 

Σχόλια