Πολλά είναι τα παραδείγματα προς αποφυγή κατά την περιήγηση χρηστών στο Facebook καθώς αρκετές είναι οι περιπτώσεις συμπεριφορών – “παγίδων” για τα ίδια τα μέλη του.
Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη λίστα βασικών πρακτικών που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την περιήγηση στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
_Επικοινωνία με διαδίκους και δικαστές _
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα η Βρετανίδα Joanne Frail, η ένορκος που επικοινώνησε με εναγόμενο μέσω Facebook, προκάλεσε την κατάρρευση δίκης ναρκωτικών ύψους 6 εκατομμυρίων λιρών και εχθές Πέμπτη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών. Η κ. Frail αποδέχθηκε τις κατηγορίες, στην πρώτη υπόθεση του είδους της για το Ηνωμένο Βασίλειο.
_Περιήγηση εν ώρα εργασίας _
Μια υπόθεση που πήρε διαστάσεις στην χώρα μας ήταν εκείνη του περασμένου Απριλίου, όπου το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε νόμιμη την απόλυση εργαζόμενης λόγω της καταχρηστικής σύνδεσής της με το Facebook. H εργοδότρια εταιρεία από το Δεκέμβριο του 2008 είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα που απαγόρευε στο προσωπικό της να επισκέπτεται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ήτοι ιστοσελίδες με περιεχόμενο άσχετο με την εργασία του. Παρ’ όλα αυτά η υπάλληλος καθημερινά επισκεπτόταν το Facebook προκειμένου να διαβάσει και να γράψει σχόλια, ενώ παράλληλα αμελούσε συστηματικά και τα καθήκοντά της. Αρχείο απόφασης σε PDF
_Σχόλια-Παράπονα για εργοδότες, πελάτες και συναδέλφους _
Παρά το γεγονός ότι η συγκριμένη οδηγία ακούγεται προφανής, οι πρωταγωνιστές του επόμενου περιστατικού θα ήλπιζαν να την έχουν κατανοήσει νωρίτερα.
Αεροσυνοδοί γνωστής αεροπορικής εταιρίας είδαν την πόρτα της εξόδου, μετά από την ανάρτηση υποτιμητικών σχολίων στο Facebook. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν ότι οι επιβάτες της εν λόγω εταιρείας, είναι όλοι τους “κατσαρίδες” και πως η εταιρία αλλάζει μηχανές στα αεροπλάνα της τέσσερις φορές τον χρόνο. Αποτέλεσμα αυτών των σχολίων, ήταν η απόλυση των δεκατριών αεροσυνοδών που συμμετείχαν στις εν λόγω αναρτήσεις στο Facebook.
_Ανάρτηση αμφιλεγόμενων φωτογραφιών _
Εάν δεν είστε απολύτως σίγουροι για τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στο Facebook μην ανεβάζετε αμφιλεγόμενες φωτογραφίες στο προφίλ σας. Ο Sean Aspey σύμβουλος των δημοκρατικών της Ουαλίας ανέβασε μια αποκριάτικη φωτογραφία του, όπου εμφανιζόταν ντυμένος ως αξιωματικό των Ναζι και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς η επισκέπτες του δημόσιου προφίλ του έμεναν άφωνοι. Έπειτα από έντονη δημόσια κριτική τέθηκε σε διαθεσιμότητα και απαλλάχθηκε των καθηκόντων του.
Αν και οι σελίδες μελών του facebook θεωρούνται ως καταρχήν ιδιωτικός χώρος, η λήψη “προληπτικών μέτρων” θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη, αφού η αίσθηση της οικειότητας και της χαλαρότητας που οι περισσότεροι επιδεικνύουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον οδηγεί σε ακραίες απόψεις και αντίστοιχες διατυπώσεις.
Με πληροφορίες από BBC