Φιλικός διακανονισμός μεταξύ Microsoft και Samsung για τη χρήση του Android

0

Χθες οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την βούλησή τους να διευθετήσουν το θέμα με εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να μην συρθούν σε κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες που θα πλήξουν το κύρος τους στην αγορά. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα μέρη προβλέπει υποχρέωση της Samsung να καταβάλλει 10-15 δολάρια στη Microsoft για κάθε κινητό ή υπολογιστή με τεχνολογία Android που πωλείται.

Ο υπολογισμός της αποζημίωσης κατ’ αποκοπή φαίνεται εκ πρώτης όψεως συμφέρων για την Samsung, που ειδάλλως θα ήταν εναγόμενη σε δίκη. Ωστόσο, η σύνδεση με τις πωλήσεις είναι επισφαλής, διότι μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθεί πρόβλημα, αν για κάθε 10 εκατομμύρια smartphones που πωλούνται –σε τόσα ανέρχεται ο αριθμός των πωληθέντων Galaxy από την παρουσίασή τους το Μάιο- αναγκάζεται να καταβάλλει 100 εκατομμύρια δολάρια στη Microsoft. Αδιευκρίνιστο έχει μείνει προς το παρόν αν η αποζημίωση για τη χρήση του Android θα υπολογιστεί αναδρομικά, δηλαδή από τον περασμένο Μάιο, ή θα αφορά τις πωλήσεις προϊόντων μετά την κατάρτιση της συμφωνίας.

Ο συμβιβασμός έρχεται σε μία περίοδο που μαίνεται ο δικαστικός πόλεμος μεταξύ εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστών για την αναγνώριση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας στις διάφορες τεχνολογικές κατασκευές. Μόνον η Microsoft έχει σε εξέλιξη δύο δικαστικές διαμάχες με Motorola και HTC σχετικά με την τεχνολογία Android. Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών επεσήμαναν ότι ο συμβιβασμός σηματοδοτεί και μία νέα συνεργασία μεταξύ Microsoft και Samsung, με άξονα την πειραματική χρήση της πλατφόρμας Windows Phone στα κινητά τηλέφωνα του κορεάτικου κολοσσού. Η Samsung θα εμπλακεί ενεργά στην ανάπτυξη και μορφοποίηση του νέου λογισμικού Windows για κινητά τηλέφωνα, το οποίο και θα εντάξει σε όλα τα νέα της μοντέλα. «Ανοίγεται μία νέα περίοδος καινοτομίας και τεχνολογικής πρωτοπορίας», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung Won Pyo-Hong.

 

Σχόλια