Φιλιππίνες: αναστολή ισχύος του νόμου για το κυβερνο-έγκλημα

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων αποφάσισε την αναστολή της ισχύος νομοθετήματος που είχε στόχο την αντιμετώπιση του κυβερνο-εγκλήματος, καθώς ήταν έντονες οι φωνές που ακούγονταν
στη χώρα για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης από τις διατάξεις του νομοθετικού κειμένου.

Ο νόμος [link] είχε ψηφιστεί από τη Βουλή των Φιλιππίνων μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και αποσκοπούσε στην πάταξη της διαδικτυακής παιδικής πορνογραφίας, της υποκλοπής προσωπικών δεδομένων και της αποστολής ανεπιθύμητων μαζικών μηνυμάτων (spamming). Η αναστολή θα διαρκέσει 120 μέρες και στο μεταξύ το δικαστήριο θα κρίνει αν πράγματι προσβάλλονται ατομικές ελευθερίες των πολιτών μέσω του επίμαχου νόμου.

Το νομοθετικό κείμενο φαίνεται να ποινικοποιεί  τα δυσφημιστικά σχόλια μέσω διαδικτύου, καθώς αν κάποιος βρεθεί ένοχος για δημοσίευση προσβλητικών μηνυμάτων, ακόμα και αν πρόκειται για αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Twitter, θα φυλακίζεται ή θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο. Ακόμα, παρέχεται η δυνατότητα στις κυβερνητικές αρχές να αναζητούν δεδομένα σχετικά με τους λογαριασμούς των χρηστών. Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει ότι ο σκοπός είναι μέσω του νόμου να αφυπνιστεί το κοινωνικό σύνολο για την εγκληματική και παράνομη συμπεριφορά στο διαδίκτυο.  

Από την άλλη, σύμφωνα με τις φωνές διαμαρτυρίας οι νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από τις κρατικές αρχές για την επιβολή σοβαρών περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης.
Στα πλαίσια κινητοποιήσεων κατά του νέου νόμου, ομάδες ακτιβιστών πραγματοποίησαν «επίθεση» σε κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Τέλος, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ασία, Brad Adams, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου και κάλεσε μάλιστα τις δικαστικές αρχές να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα καταργώντας πλήρως το συγκεκριμένο νόμο.