Φινλανδία: Στόχος κυβερνοεπιθέσεων το Υπουργείο Εξωτερικών

0

Σύμφωνα με ανακοίνωση των μυστικών υπηρεσιών της Φινλανδίας, τα τελευταία χρόνια, κυβερνήσεις ξένων κρατών παρακολουθούσαν το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αποκτώντας πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

O διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (Supo), Άντι Πελτάριε, σε συνέντευξη του κατηγόρησε ξένες χώρες για κυβερνοεπιθέσεις, ωστόσο αρνήθηκε να τις κατονομάσει.

Από την άλλη πλευρά, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών, Πέτερ Στένλουντ αποκάλυψε ότι οι χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν υλικό που θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της Φινλανδίας για διάφορα θέματα και φυσικά κάτι τέτοιο προκαλεί σημαντική βλάβη στα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Κατά την Supo, ο αριθμός των εγγράφων που χάθηκε είναι «αξιοσημείωτος», αν και δεν έγινε γνωστός ο χαρακτήρας και το περιεχόμενό τους.

Όπως διευκρινίστηκε από τη Supo, η Φινλανδία ενημερώθηκε για το θέμα από «μια φίλη χώρα» στις αρχές του 2013.

Οι υποκλοπές έγιναν με την εγκατάσταση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Εξωτερικών προγραμμάτων που έστελναν φακέλους σε διακομιστές στο εξωτερικό. «Σύμφωνα με τι πληροφορίες μας, πολλά διπλωματικά δίκτυα χωρών της δυτικής Ευρώπης έγιναν στόχος της ίδιας κατασκοπευτικής μεθόδου εδώ και χρόνια», τόνισε ο κ. Στένλουντ.