Φυλάκιση Αιγυπτίου για αντι-ισλαμικά σχόλια στο Facebook

0

Ο δικαστής έκρινε ένοχο τον Ayman Youssef Mansour για εσκεμμένη προσβολή, επίθεση και εξευτελισμό της υπόστασης της ισλαμικής θρησκείας.Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε στάθμιση μεταξύ της κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης και της απαγόρευσης προσβολής της θρησκευτικής λατρείας και των συμβόλων της.

Ο δικαστής θεώρησε ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν καλύπτει την ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα προς λατρευτικά σύμβολα και θρησκευτικές παραδόσεις, διότι έτσι θίγονται οι πιστοί και τίθενται σε κίνδυνο η κοινωνική σταθερότητα και η ασφάλεια της χώρας. «Τα σχόλια που δημοσίευσε ο κατηγορούμενος προσέβαλαν με βάναυσο τρόπο το ιερό Κοράνι, την αληθινή ισλαμική θρησκεία, τον προφήτη του Ισλάμ και τους πιστούς μουσουλμάνους. Ανεξαρτήτως των προσωπικών αντιλήψεων του κατηγορουμένου, όλοι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται την ύπαρξη και την ελεύθερη λατρεία των άλλων θρησκειών», τόνιζε το αιτιολογικό της απόφασης.Ο Mansour είχε συλληφθεί από τον Αύγουστο, όταν οι αρχές τον εντόπισαν μέσω της διεύθυνσης του τερματικού που χρησιμοποιούσε (IP address). Στην δημοσιευθείσα απόφαση, το δικαστήριο απέφυγε να διευκρινίσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Αιγύπτιου, ούτε παρέθεσε επακριβώς τα επίμαχα σχόλια, που προκάλεσαν την καταδίκη του.

Η καταδίκη του Mansour δεν στερείται πολιτικής και νομικής σημασίας. Χρονικά έρχεται σε μία ευαίσθητη συγκυρία για τη χώρα, καθώς στη μετά-Μουμπάρακ εποχή αναδύονται συζητήσεις για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του νέου Συντάγματος. Στη θεσμική αναμόρφωση, λοιπόν, θα αποτελέσει ερώτημα ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος της Ισλαμικής θρησκείας, και υποφαίνεται σύγκρουση μεταξύ ισλαμιστών και οπαδών του κοσμικού κράτους. Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) δήλωσε: «Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Η διάταξη που χρησίμευσε ως νομική βάση για την καταδίκη του Mansour είναι πολύ ασαφής στη διατύπωσή της και στο παρελθόν πολλές δίκες Σηιτών με πολιτικά κίνητρα είχαν στηριχθεί σε αυτήν.

Εμείς, μαζί με άλλες οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την κατάργησή της. Πρακτικά, το να καταδικάσεις κάποιον με βάση αυτή την αμφιλεγόμενη  διάταξη, μόνο πολιτική αναταραχή θα προκαλέσει αυτή την περίοδο, που όλοι συζητάνε για τη θέση της θρησκείας στο κράτος».

Σχόλια