Φυλάκιση νεαρού Βρετανού λόγω παραβίασης των ηλεκτρονικών αρχείων του Facebook

0

Σε οχτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε νεαρός Βρετανός, επειδή διέρρηξε το ηλεκτρονικό σύστημα του κοινωνικού δικτύου Facebook σε μία υπόθεση, που χαρακτηρίστηκε από τον εισαγγελέα ως η σοβαρότερη περίπτωση παραβίασης κοινωνικού δικτύου στη χώρα.

Ο 26χρονος Glenn Mangham από το Yorkshire της Αγγλίας φαίνεται ότι παραβίασε το σύστημα ασφαλείας του κοινωνικού δικτύου επανειλημμένα κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαϊου 2011. Ο δράστης δεν σταμάτησε εκεί, αλλά αποθήκευσε σε εξωτερικό σκληρό δίσκο μεγάλο όγκο δεδομένων, στα οποία απέκτησε πρόσβαση. Δεν είναι σαφές τί είδους δεδομένα περιήλθαν στα χέρια του, αλλά ο Εισαγγελέας  τόνισε ότι δεν διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα χρηστών. O Mangham απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία, όταν συνδέθηκε κρυφά στο λογαριασμό υπαλλήλου του Facebook, ενώ ο τελευταίος έλειπε σε διακοπές.

Ο εισαγγελέας Sandip Patel θεώρησε ότι ο Βρετανός ενήργησε σε κάθε περίπτωση εσκεμμένα και με σαφές σχέδιο. «Οι πράξεις του Mangham, ήταν επιδεικτικές και σε ευρεία κλίμακα. Ενήργησε με αποφασιστικότητα και αδιαμφισβήτη ευφυΐα, ενώ το σχέδιό του ήταν οργανωμένο και καλά υπολογισμένο», ανέφερε.

Το Facebook αντιλήφθηκε την παραβίαση των αρχείων του τον Μάιο του 2011 στη διάρκεια τεχνικού ελέγχου. Τότε, ειδοποίησε το FBI, το οποίο ερεύνησε το ζήτημα και με τη βοήθεια των βρετανικών αρχών εντόπισε το νεαρό δράστη. Ο Mangham είναι γνωστός χάκερ, στο παρελθόν μάλιστα η Yahoo τον είχε ευχαριστήσει, όταν επικοινώνησε μαζί της και της γνωστοποίησε κάποιες αδυναμίες που είχε εντοπίσει στα συστήματά της.

Ο Mangham ομολόγησε την ενοχή του στις 13 Δεκεμβρίου 2011.
 Ο συνήγορός του Tony Ventham υπερασπίστηκε τον πελάτη του χαρακτηρίζοντάς τον ως «χάκερ με ηθική συνείδηση». Διευκρίνισε ότι ο Mangham αντιμετώπιζε τις διαρρήξεις των συστημάτων ασφαλείας ως προσωπικές προκλήσεις και δεν είχε ποτέ πρόθεση ούτε να κερδοσκοπήσει πουλώντας το υλικό που υπέκλεψε, ούτε να το γνωστοποιήσει σε οποιονδήποτε άλλο. «Αυτός είναι ένας άνθρωπος που θα έδινε τα πάντα για να ανακαλύψει την πηγή των πραγμάτων. Ήταν στο δικό του χώρο, στην κρεβατοκάμαρα του, στο δικό του μυαλό, στο δικό του κόσμο και σαφώς η πρόθεσή του σε όλη αυτή την ιστορία ήταν να επικοινωνήσει με το Facebook, μόλις καταλάβαινε ποιά ακριβώς προβληματικά σημεία υπήρχαν στο σύστημα», ισχυρίστηκε ο Ventham.

Ο δικαστής δέχθηκε από τη μία ότι ο Mangham δεν προσπάθησε να επωφεληθεί οικονομικά από το συμβάν, αλλά τόνισε από την άλλη ότι οι πράξεις του ήταν εξαιρετικά επιζήμιες για το Facebook και είχαν άλλες σοβαρές επιπτώσεις. «Δεν ήταν απλός πειραματισμός. Ο κατηγορούμενος διέρρηξε τα πιο ζωτικά αρχεία μιας τεράστιας επιχείρησης με διεθνή δραστηριότητα. Δεν επρόκειτο για ένα ασήμαντο παιχνίδι με τα αρχεία μιας μικρής και άσημης επιχείρησης», έκρινε ο δικαστής.

Ικανοποίηση με την καταδίκη του Mangham έδειξε και το Facebook. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία δήλωνε: «Χαιρετίζουμε το έργο της αστυνομίας και του Εισαγγελέα και είμαστε ικανοποιημένοι που δεν διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα. Το Facebook καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αποτροπής της παράνομης πρόσβασης στα αρχεία μας».

 

Σχόλια