Φυλάκιση σε Ρουμάνο χάκερ υπολογιστών των ΗΠΑ

0

Δικαστήριο της Ρουμανίας καταδίκασε σε 16μηνη φυλάκιση και καταβολή αποζημίωσης Ρουμάνο προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος εισέβαλε παράνομα σε υπολογιστές που χρησιμοποιούνταν από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και τη διαστημική υπηρεσία, NASA.

Ο 38χρονος Βικτόρ Φάουρ θα καταβάλλει αποζημίωση ύψους 238.000 δολαρίων σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο 38χρονος χάκερ εισέβαλε στα αμερικανικά συστήματα υπολογιστών από το Νοέμβριο του 2005 έως το Σεπτέμβριο του 2006, όπως δήλωσε από τηλεφώνου ο δικηγόρος του Σορίν Μπρετοτιάνου.

Ο Μπρετοτιάνου διευκρίνισε ότι ο πελάτης του δικάστηκε βάσει νομοθεσίας του 2003 σύμφωνα με την οποία θεωρείται παράνομη πράξη η εισβολή σε συστήματα πληροφοριών χωρίς άδεια καθώς και η αλλαγή ή διαγραφή δεδομένων.

Ο Φάουρ δικάστηκε στην Ρουμανία διότι εισέβαλε στα αμερικανικά συστήματα υπολογιστών από το σπίτι του στην πόλη Αράντ.

Η δίκη διήρκεσε δέκα μήνες και Φάουρ δήλωσε ότι ήθελε να αποκαλύψει τα κενά ασφαλείας στα συστήματα υπολογιστών.

Ο Μπρετονιάνου δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.
Η αμερικανική ηγεσία ισχυρίζεται ότι ο Φάουρ ήταν επικεφαλής ομάδας χάκερ με την ονομασία “WhiteHat Team”, η οποία είχε στόχο τα συστήματα υπολογιστών των ΗΠΑ επειδή θεωρούνται τα πιο ασφαλή στον κόσμο.