Φυλακισμένος κινέζος δημοσιογράφος κατέθεσε αγωγή κατά της Yahoo

0

Ο κινέζος δημοσιογράφος Σι Τάο που τιμωρήθηκε με κάθειρξη δέκα ετών από τις δικαστικές αρχές της Κίνας, με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών, κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρίας Yahoo, υποστηρίζοντας ότι αυτή βοήθησε την Κυβέρνηση να καταδικάσει τους αντιφρονούντες.

Ο Σι Τάο που από το 2005 εκτίει δεκαετή ποινή κάθειρξης, διεκδικεί αποζημίωση από την Yahoo που εδρεύει στην Καλιφόρνια, καθώς ισχυρίζεται ότι οι θυγατρικές της εταιρίες, Yahoo Χονγκ Κονγκ και η Yahoo Κίνας, παρέδωσαν στην Κυβέρνηση της Κίνας τα στοιχεία που οδήγησαν στην σύλληψη του.

Ο Σι, πρώην δημοσιογράφος της έκδοσης των Σύγχρονων Επιχειρηματικών Νέων κατηγορήθηκε για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών σε αλλοδαπούς, όταν απέστειλε ένα e-mail που περιείχε τις παρατηρήσεις του για μια κρατική εγκύκλιο που προέβλεπε περιοριστικά μέτρα για τα ΜΜΕ.

Η Yahoo έχει παραδεχτεί ότι παραχώρησε τα επίμαχα στοιχεία που αφορούν τον Σι, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι υπάλληλοι της εταιρίας αντιμετώπιζαν ποινικές και αστικές κυρώσεις σε περίπτωση που αγνοούσαν την εθνική νομοθεσία της Κίνας.