Απορριπτέα η αίτηση κατοχύρωσης του σχήματος της Kit Kat

0

 

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΕΕ, η προσπάθεια της Nestlé να κατοχυρώσει το σχήμα της σοκολάτας Kit Kat στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε. Εάν η απόφαση του Δικαστηρίου κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, όπως συμβαίνει συνήθως, θα επιτρέπεται στους ανταγωνιστές της ελβετικής εταιρείας να κυκλοφορήσουν στην αγορά αντιγραφές της Kit Kat, στο ίδιο σχήμα και μέγεθος.

Η Nestlé ισχυρίζεται ότι το σχήμα της Kit Kat πρέπει να κατοχυρωθεί, καθώς, με το πέρασμα του χρόνου, το επίδικο σχήμα έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της εταιρείας.

Όμως, οι προσπάθειες προστασίας του χαρακτηριστικού σχήματος της Κit Kat έχουν παρεμποδιστεί επανειλημμένως από την ανταγωνιστική εταιρεία Cadbury, με τις δύο εταιρείες να εμπλέκονται σε πολυετή δικαστική διαμάχη. Η αμερικανική Cadbury εναντιώνεται στην προσπάθεια κατοχύρωσης του σχήματος της γνωστής σοκολάτας, ως αντίποινα, καθώς παρεμποδίστηκε από τη Nestlé να κατοχυρώσει το μοβ χρώμα του περιτυλίγματος των σοκολατών της.

Ο Iain Connor, Δικηγόρος ειδικευμένος, σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε σχετικά με την υπόθεση:«Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αναγνωρίζουν την Kit Kat με το που τη βλέπουν, ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι ο βαθμός της διακριτικής δύναμης του προϊόντος πρέπει να είναι μεγαλύτερος από την απλή αναγνωρισιμότητα».

Προτάσεις Γενικού Εισαγγελέα ΔΕΕ