Γαλλία: Απειλή για αποκλεισμό των “πειρατών” από το διαδίκτυο

0

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική γερουσία το νομοσχέδιο για αποκλεισμό από το διαδίκτυο των χρηστών που συνεχίζουν παρά τις προειδοποιήσεις των παρόχων να κατεβάζουν παράνομα μουσικά και κινηματογραφικά αρχεία. Το νομοσχέδιο προωθείται τώρα στην Εθνοσυνέλευση για την τελική έγκριση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) θα παρακολουθούν τα αρχεία που κατεβάζουν οι χρήστες και θα τους στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα αν το υλικό καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.
Η σύνδεση των «πειρατών» θα τερματίζεται εάν δε συμμορφωθούν με δύο τέτοιες προειδοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2007 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει το εν λόγω νομοσχέδιο ως μια “αποφασιστική κίνηση για το μέλλον ενός πολιτισμένου διαδικτύου”.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση νέου κυβερνητικού φορέα που θα επιβλέπει τα μέτρα κατά της πειρατείας. Ακόμα, οι εταιρείες ενθαρρύνονται να εγκαθιστούν συστήματα που εμποδίζουν την ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των εργαζόμενων.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της ΕΕ, η οποία τον Απρίλιο είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση για πανευρωπαϊκά μέτρα κατά των «πειρατών».
Η ΕΕ υποστηρίζει ότι η τακτική του αποκλεισμού παραβιάζει τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, οι πιέσεις της δισκογραφικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα σε αρκετές χώρες, ακόμα και στη «δικτυωμένη» Σουηδία που ετοιμάζει νομοσχέδιο για την παρακολούθηση και τη δίωξη των υπότροπων πειρατών.