Γαλλία: Δικαστήριο κρίνει ότι έχει δικαιοδοσία εκδίκασης αγωγών εναντίον του Facebook

0

 

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι έχει δικαιοδοσία εκδίκασης υπόθεσης κατά του Facebook και χαρακτήρισε ως καταχρηστικό τον όρο χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που επιβάλλει στους χρήστες να αποδεχτούν ότι αν θελήσουν να κινηθούν νομικά απέναντι του, αρμόδια δικαστήρια είναι αυτά της Καλιφόρνια., όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.

Αφορμή για την απόφαση ήταν η αγωγή που κατέθεσε γάλλος καθηγητής κατά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ο καθηγητής, του οποίου ο λογαριασμός διεγράφη από το Facebook όταν ανήρτησε έναν πίνακα ζωγραφικής του Gustave Courbet  που απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα, ισχυρίστηκε ότι το Facebook δεν μπορεί να ξεχωρίσει την πορνογραφία από την τέχνη.

Κατά την αρχική συζήτηση της υπόθεσης, η δικηγόρος του Facebook, Caroline
Lyannaz, ισχυρίστηκε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν ενέπιπτε στην δικαιοδοσία των γαλλικών δικαστηρίων, διότι οι χρήστες, υπογράφοντας τους όρους χρήσης, συναινούν ότι μόνο δικαστήρια της Καλιφόρνια μπορούν να επιλαμβάνονται των υποθέσεων που ανακύπτουν ανάμεσα στο Facebook και στους χρήστες του.

Ο Stéphane Cottineau,συνήγορος του καθηγητή, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί «την πρώτη μάχη που κέρδισε ο Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ», και προσέθεσε ότι «η απόφαση θα αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προσπαθούν να αποφύγουν τους γαλλικούς νόμους, προβάλλοντας ως δικαιολογία το γεγονός ότι έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.».

Σχόλια