Γαλλία: Εκ νέου στο προσκήνιο η συζήτηση για τη διαδικτυακή πειρατεία

0

Με αίτημα του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί ανοίγει εκ νέου στη γαλλική βουλή η συζήτηση για την αντιμετώπιση της πειρατείας στο διαδίκτυο.
Η γαλλική εθνοσυνέλευση απέρριψε στις 9 Απριλίου το σχέδιο νόμου, το οποίο προέβλεπε διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο για όσους χρήστες εντοπίζονταν να κατεβάζουν παράνομα μουσικά και κινηματογραφικά αρχεία.
Το κυβερνών κόμμα UMP ψήφισε υπέρ, δύο βουλευτές του, όμως, συντάχθηκαν την ύστατη στιγμή με την αντιπολίτευση. Επιπλέον το κυβερνών κόμμα δεν ανέμενε από τους Σοσιαλιστές να προσέλθουν στην ψηφοφορία.
Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Κριστίν Αλμπανέλ, χαρακτήρισε “απίστευτες” τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών (ISP) θα παρακολουθούν τα αρχεία που κατεβάζουν οι χρήστες και θα έστελναν προειδοποιητικά μηνύματα αν το υλικό καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.
Η σύνδεση των «πειρατών» θα τερματιζόταν εάν δεν συμμορφώνονταν έπειτα από τις δύο προειδοποιήσεις.
Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οργανώσεις καταναλωτών υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω νόμος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και ενδέχεται να πλήξει τους λάθος ανθρώπους.
Ωστόσο, μετά την πρώτη ήττα, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε αποφασισμένος να περάσει το νομοσχέδιο για να προστατευθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, η “δημιουργική διαφορετικότητα”.
Οι επικριτές του σχεδίου νόμου επισημαίνουν ότι οι χάκερ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα IP άλλων χρηστών για να κατεβάζουν παράνομα μουσική και ότι τα θύματα αυτής της απάτης θα καλούνται μετά να αποδείξουν την αθωότητά τους.

Σχόλια