Γαλλία: Επαναλειτουργία της ιστοσελίδας Copwatch, που είχε κλείσει με δικαστική εντολή

0

Σε νέα διεύθυνση, αλλά με το ίδιο όνομα ξεκίνησε εκ νέου η λειτουργία της ιστοσελίδας Copwatch, η οποία είχε κλείσει προσωρινά με δικαστική εντολή το 2011, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούσε ότι στιγμάτιζε την εθνική αστυνομική υπηρεσία.
Η ιστοσελίδα ξεκίνησε να λειτουργεί εκ νέου στις 24 Ιανουαρίου. Στην πρώτη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη νέα διεύθυνση αναφέρονταν τα εξής: «Το Copwatch αναγεννάται κατόπιν της προσπάθειας κάποιων να το λογοκρίνουν. Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών θέλησε να μας κλείσει. Προφανώς απέτυχε. Στόχος μας παραμένει η καταπολέμηση της αστυνομικής καταστολής».
Αντίστοιχες ιστοσελίδες υπάρχουν τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον Καναδά και κεντρική ιδέα τους είναι η συγκέντρωση όλων των αναφορών για περιστατικά κατάχρησης αστυνομικής εξουσίας σε βάρος πολιτών και η παρακολούθηση της αστυνομικής δράσης. Απότοκος της συλλογικής προσπάθειας πολιτών κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, η ιστοσελίδα Copwatch Nord-Ile-de-France δημοσίευε φωτογραφίες αστυνομικών μαζί με στοιχεία εξατομίκευσης, όπως τα πραγματικά τους ονόματα. Ενοχλημένος από την πρακτική αυτή, ο Υπουργός Εσωτερικών Claude Geant προσέφυγε τον Οκτώβριο του 2011 σε δικαστήριο του Παρισιού ζητώντας να απαγορευθεί η λειτουργία της ιστοσελίδας, επειδή έπληττε την υπόληψη της αστυνομίας και προωθούσε την εχθρότητα των πολιτών εναντίον της.
Η επαναλειτουργία του Copwatch προκάλεσε αγανάκτηση στα συνδικάτα των αστυνομικών υπαλλήλων, τα οποία σχολίασαν ότι είναι αναπόφευκτη η επιβολή προστίμων και για τη νέα ιστοσελίδα. Τόνισαν ότι η ιστοσελίδα είναι επικίνδυνη, καθώς επιτρέπει την ταυτοποίηση των αστυνομικών που βρίσκονται στις φωτογραφίες και υπενθύμισαν περιστατικά απειλητικών μηνυμάτων προς αστυνομικούς των οποίων οι φωτογραφίες είχαν αναρτηθεί στο Copwatch.

Σχόλια