Γαλλία: Νομοσχέδιο για τις ποινικές ευθύνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε υποθέσεις τρομοκρατίας

0

Η γαλλική κυβέρνηση εντείνει την πίεσή της στην Google και το Facebook, προκειμένου να την συνδράμουν στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών ομάδων.

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου τον επόμενο μήνα, που θα καθιστά τις εταιρείες διαχείρισης του διαδικτύου ποινικά υπόλογες λόγω συνέργειας για το αδίκημα του μισαλλόδοξου λόγου, εφόσον φιλοξενούν εξτρεμιστικά μηνύματα. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι θα μεταβεί άμεσα στις ΗΠΑ για να ζητήσει βοήθεια από τους επικεφαλής του Twitter, της Microsoft καθώς και της Google και του Facebook. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεν έχουν κάνει ακόμα κάποιο σχόλιο σχετικά με τις παραπάνω πρωτοβουλίες της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ολάντ, η Γαλλία σκοπεύει να δράσει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για να καθορίσει ένα νομικό πλαίσιο, ώστε οι διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες διαχειρίζονται τα κοινωνικά δίκτυα, να θεωρούνται ποινικά υπεύθυνες και να τους επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις. Άλλωστε, ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας υποστηρίζουν ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες στο όνομα του ισλάμ στρατολογούνται πλέον διαδικτυακά, μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.
 

Σχόλια