spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΓαλλία: παράνομη εφαρμογή του iPhone εντοπίζει διάσημους Εβραίους

Γαλλία: παράνομη εφαρμογή του iPhone εντοπίζει διάσημους Εβραίους

spot_img

Η εφαρμογή ονομάζεται “Juif ou pas juif?” (δηλαδή «Εβραίος ή όχι;»), διατίθεται για μόλις 0,79 ευρώ και λειτουργεί με μία λίστα 3501 προσώπων, στην οποία οι χρήστες κάνουν αναζήτηση είτε ονομαστικά είτε με κριτήριο το επάγγελμα –παράδειγμα αθλητής, καλλιτέχνης κλπ-, ώστε μετά να μπορούν να τους κατατάξουν στις κατηγορίες «Εβραίος από την πλευρά της μητέρας», «Εβραίος από την πλευρά του πατέρα», «Εβραίοι κατόπιν θρησκευτικής μεταστροφής».

Το πρόβλημα που τίθεται νομικά είναι πως το γαλλικό δίκαιο απαγορεύει τη δημιουργία και διατήρηση ψηφιακών βάσεων δεδομένων με στοιχεία που αφορούν την εθνικότητα, την καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή τη σεξουαλική προτίμηση των ατόμων. Ειδικότερα, ο νόμος για την πληροφορική και την προστασία των δεδομένων του 1978 προβλέπει το εξής: «απαγορεύεται η συλλογή και διαχείριση βάσεων προσωπικών δεδομένων που περιέχουν στοιχεία αποκαλυπτικά των εθνικών καταβολών, της καταγωγής, των πολιτικών, φιλοσοφικών, θρησκευτικών προτιμήσεων ή της συμμετοχής σε συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς και στοιχεία που αφορούν την υγεία ή τη σεξουαλική ζωή».

Ήδη πολλές εβραϊκές οργανώσεις στη Γαλλία έχουν καταγγείλει την εφαρμογή για παραβίαση της παραπάνω νομοθεσίας και επιπλέον για αντισημιτισμό. Μεταξύ αυτών είναι το Συμβούλιο εκπροσώπησης εβραϊκών ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF), η Ένωση Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας (UEJF), η Διεθνής Οργάνωση κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra) και η SOS-Ρατσισμός, που έχουν ζητήσει την άμεση απόσυρση της εφαρμογής από το App Store και ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της εταιρείας.

Ο δημιουργός της εφαρμογής Johann Levy –που είναι και ο ίδιος Εβραίος- αρνήθηκε έκπληκτος τις κατηγορίες ρατσισμού και δήλωσε πως έφτιαξε το πρόγραμμα αποκλειστικά για να μπορούν οι Εβραίοι να αισθάνονται υπερήφανοι με τα επιτεύγματα άλλων διάσημων Εβραίων.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η αντιρατσιστική οργάνωση SOS-Ρατσισμός εγκαλώντας την Apple, τίθεται το ζήτημα του είδους ευθύνης που έχει η εταιρεία για τις εφαρμογές που ανεβάζει  στο e-shop App Store. «Η Apple οφείλει να ελέγχει το είδος των εφαρμογών που προτείνει. Επειδή το σύστημα στο App Store είναι κλειστό, μόνον η Apple είναι σε θέση να δημιουργήσει ή να εγκρίνει λογισμικό για τα προϊόντα της, συνεπώς οφείλει να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και όχι χρησιμοθηρικά το ζήτημα παροχής εφαρμογών στους πελάτες της», γράφει το ανακοινωθέν. Η ευθύνη της εταιρείας συνεκτιμάται και ως προς την μη έγκαιρη αντίδραση, πέρα από την ευθύνη για την προηγούμενη έγκριση χρήσης της εφαρμογής.

Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία συνήθως υποβάλλει τις εφαρμογές σε εξονυχιστικό έλεγχο πριν τις προτείνει για το κατάστημα App Store και απαγορεύει δια ροπάλου γυμνές φωτογραφίες και χρήση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Μάλιστα στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για υπερβολικά αυστηρό έλεγχο, σε σημείο που να έχει αφαιρέσει μία εφαρμογή με ειδήσεις του γερμανικού ταμπλόιντ Bild και μία εφαρμογή βασισμένη στον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόυς.
 

spot_img

Lawjobs