Γαλλία: Παράνομη η δωρεάν προσφορά του Google Maps επειδή πλήττει τον ελεύθερο ανταγωνισμό

0

Την αγωγή εναντίον της υπηρεσίας είχε ασκήσει η εταιρεία Bottin Cartographers, που προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες. Η εταιρεία είχε ισχυριστεί ότι η δωρεάν προσφορά της υπηρεσίας Google Maps έπληττε καίρια τις άλλες επιχειρήσεις και έδινε αθέμιτο ανταγωνιστικό προβάδισμα στη Google.

Το δικαστήριο επιδίκασε στον ενάγοντα αποζημίωση 415.000 χιλιάδων δολαρίων, ενώ επιπλέον η Google υποχρεούται και σε πρόστιμο 15.000 χιλιάδων δολαρίων λόγω αντίθεσης με τις διατάξεις περί ανταγωνισμού. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται καταδικαστική δικαστική απόφαση για την υπηρεσία χαρτογράφησης δρόμων και πόλεων της Google.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι θα ασκηθεί σίγουρα έφεση: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ένα εργαλείο, όπως το Google Maps, πρέπει να είναι δωρεάν προς όφελος των χρηστών και των ιστοσελίδων. Ξανακοιτάξαμε την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου και σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. Ξέρουμε ότι η δωρεάν προσφορά της υπηρεσίας είναι προς όφελος όλων, ενώ αντιμετωπίζουμε ήδη ανταγωνισμό από άλλες επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα».

Από την άλλη, ο νομικός εκπρόσωπος της Bottin Cartographers σχολίασε: «Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει τέτοια απόφαση. Αποδείξαμε ότι η στρατηγική της Google ήταν παράνομη και στόχευε στην αθέμιτη απομάκρυνση των ανταγωνιστών από την αγορά. Το δικαστήριο αναγνώρισε τον καταχρηστικό και άδικο χαρακτήρα των μεθοδεύσεων της Google. Είναι το τέλος μιας διετούς δικαστικής διαμάχης, μια απόφαση χωρίς νομικό προηγούμενο».

Σχόλια