Γαλλία: Πιέσεις προς την ΕΕ για επιβολή φόρου στις αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου

0

Ισχυρές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ν’ ασκήσει η Γαλλία, προκειμένου να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για την επιβολή φόρων στους διαδικτυακούς κολοσσούς των ΗΠΑ (Google, Facebook, Amazon κλπ).

Ειδικότερα, η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να πιέσει την Κομισόν, προκειμένου να έχει υποβάλει, μέχρι την άνοιξη του 2014, πρόταση για τη «θέσπιση ενός νέου φορολογικού καθεστώτος για τις ψηφιακές και διαδικτυακές εταιρείες που θα διασφαλίζει τη φορολόγηση των κερδών τους στην ευρωπαϊκή αγορά και την κατανομή αυτών των φορολογικών εσόδων στα κράτη-μέλη, αναλόγως με το μερίδιο της κάθε χώρας στα κέρδη».

Η υπουργός Τεχνολογίας της Γαλλίας, Fleur Pellerin, δήλωσε επίσης, ότι η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ούτως ώστε η «ψηφιακή περιουσία» των πολιτών, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) ή τα προφίλ χρήστη στις διάφορες υπηρεσίες, να αποκτήσουν μεγαλύτερη συμβατότητα και φορητότητα, ούτως ώστε να ευνοηθεί ο ανταγωνισμός ευρωπαϊκών εταιρειών απέναντι στους αμερικανικούς κολοσσούς.
«Δεν επιθυμούμε να χειραγωγήσουμε το διαδίκτυο», δήλωσε η Pellerin, «Επιθυμούμε να ρυθμιστεί το πλαίσιο λειτουργίας συγκεκριμένων, βασικών ψηφιακών πλατφορμών, η αποκλειστικότητα των οποίων αποτελεί τροχοπέδη στην καινοτομία και στην ανάπτυξη και εμποδίζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες διαδικτύου να συμμετέχουν ενεργά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Σημειώνεται τέλος, ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αποτελούν πάγιο αίτημα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως δε της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω και της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητάς τους.

 

Σχόλια