Γαλλία: Προώθηση νομοσχεδίου ηλεκτρονικής παρακολούθησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

0

Η γαλλική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο ηλεκτρονικής παρακολούθησης, το οποίο θα εξουσιοδοτεί τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών όσον αφορά την επόπτευση ψηφιακών δεδομένων, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην πρόληψη επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων.
 
Εάν τo νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να παρέχουν στις υπηρεσίες πληροφοριών πρόσβαση στα δεδομένα διασύνδεσης όσων είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Το μέτρο αποσκοπεί επίσης στη χορήγηση ενός νομικού πλαισίου στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, για τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογικών εργαλείων, περιλαμβανομένων των συσκευών εντοπισμού αυτοκινήτων ή παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων.
 
 Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δέχτηκε κριτική από υποστηρικτές της προστασίας της ιδιωτικότητας, το Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού, καθώς και από οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η οποία δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε «εξαιρετικά διεισδυτικές πρακτικές παρακολούθησης χωρίς προηγούμενη δικαστική εξουσιοδότηση».
 
Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Manuel Valls δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για νομικά εργαλεία, όχι για γενικευμένη παρακολούθηση των πολιτών. Δεν θα θεσπιστεί γαλλικός Νόμος κατά της Τρομοκρατίας στα πρότυπα του αμερικανικού».

Σχόλια