Γαλλία: Σε ισχύ ο νόμος κατά της διαδικτυακής πειρατείας

0

Σε ισχύ τέθηκε με το νέο έτος ο γαλλικός νόμος κατά της διαδικτυακής πειρατείας, σύμφωνα με τον οποίο οι χρήστες κινδυνεύουν ακόμα και με αποσύνδεση από το Ίντερνετ αν υποπέσουν επανειλημμένα σε συστηματικό παράνομο διαμοιρασμό αρχείων.
Σε πρώτη φάση, οι χρήστες που «κατεβάζουν» παράνομα υλικό στον υπολογιστή τους θα λαμβάνουν προειδοποιητικό e-mail, θα ακολουθεί γραπτή επιστολή αν συνεχίσουν την ίδια τακτική και, εφόσον «τριτώσει το κακό», θα οδηγούνται ενώπιον της Θέμιδος. Ο δικαστής μπορεί να τους επιβάλει πρόστιμο ή ακόμα και προσωρινή διακοπή της διαδικτυακής σύνδεσής τους.
Ο νόμος ίδρυσε επίσης μια καινούργια υπηρεσία, την Ανώτερη Αρχή Διανομής Έργων και Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο (Hadopi). Ο Γάλλος γερουσιαστής και μέλος της Αρχής, Μισέλ Τιολιέρ δήλωσε: «Θεωρούμε ότι μετά το πρώτο μήνυμα, περίπου τα 2/3 των χρηστών θα σταματήσουν την παράνομη χρήση του Ίντερνετ. Μετά το δεύτερο μήνυμα, πάνω από 95% θα ξεκόψει απ’ αυτή την κακή χρήση».
Η κυβέρνηση χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη για να περάσει ο νόμος στη γαλλική βουλή. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που συνάντησε και από ομάδες και οργανώσεις αντίθετες στους περιορισμούς της διαδικτυακής πρόσβασης. Πολλοί επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι είναι «υπερβολικά δρακόντειος», ότι «έχει ήδη ξεπεραστεί από την τεχνολογία» και ότι «οι “σοβαροί” χρήστες που “κατεβάζουν” μαζικά υλικό στον υπολογιστή τους, θα βρουν τρόπο να τον παρακάμψουν».

Σχόλια