Γαλλία: Την φορολόγηση των επιχειρήσεων του διαδικτύου ζητούν επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών

0

Την επιβολή βαρύτερης φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα ζητά η Ένωση Επιχειρήσεων Τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία. Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες, στο Διαδίκτυο και στα ΜΜΕ, με αφορμή διαβούλευση με Γάλλους βουλευτές, ζήτησαν την εφαρμογή του ξεχασμένου νομοσχεδίου Google Taxe, ώστε να φορολογηθούν τα τεράστια κέρδη των αμερικανικών κολοσσών στη γαλλική αγορά.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για το Google Taxe είχε ληφθεί το 2010, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες κινήσεις. Η προτεινόμενη λύση έγκειται στην φορολόγηση των διαφημιστικών κερδών των εταιρειών, καθώς και στην φορολόγηση του τιμήματος που καταβάλλεται σε δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα. Η ρύθμιση αφορά κατά πρώτον την Google, την οποία δεν αγγίζει προς το παρόν επαρκώς η φορολογική νομοθεσία της χώρας, αλλά θα επηρεάσει και άλλες εταιρείες, όπως οι Apple, eBay, Amazon κλπ.

Βασικός στόχος του GoogleTaxe είναι  η ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση όλων των επιχειρήσεων αντί της ισχύουσας διακριτικής μεταχείρισης των αμερικανικών κολοσσών. Σε μακροπρόθεσμο πλάνο η κινητοποίηση της διαδικασίας ψήφισης του γαλλικού νόμου θα πιέσει και προς την κατεύθυνση της εναρμονισμένης, ενιαίας φορολογικής αντιμετώπισης των επιχειρήσεων του διαδικτύου από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Σχόλια