Γερμανία: Άδεια στη Google για χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου

0

Άδεια στη Google έδωσαν μεγάλοι γερμανικοί εκδοτικοί οίκοι, προκειμένου η διαδικτυακή εταιρεία να μπορεί να εμφανίζει, χωρίς νομικό κώλυμα, περιεχόμενο από τον ημερήσιο και τον εβδομαδιαίο Τύπο στην ειδησεογραφική της σελίδα.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την αυστηροποίηση του πλαισίου πνευματικής ιδιοκτησίας, αναφορικά με την αναπαραγωγή ειδήσεων και άρθρων στο διαδίκτυο. Μετά τη νομοθετική αυτή εξέλιξη, η Google ανακοίνωσε, ότι θα εμφανίζει υλικό μόνο από γερμανικές πηγές, οι οποίες έχουν επιλέξει τη δωρεάν εμφάνιση αποσπασμάτων στην υπηρεσία Google News.
Οι περισσότεροι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει στην ως άνω επιλογή (“opt in”), ωστόσο επισημαίνουν, ότι η αδειοδότηση χρήσης περιεχομένου προς τη Google, είναι ένα προσωρινό μέτρο και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει, ότι οι εκδότες προτίθενται να παραιτηθούν από τα οικονομικά τους δικαιώματα στο μέλλον.

Η Google από πλευράς της, υποστηρίζει, ότι η νέα σελίδα της, Google News, δεν έχει στόχο ν’ ανταγωνιστεί τις δημοσιογραφικές και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, αλλά να τις προωθήσει, λειτουργώντας σαν ένα διαδικτυακό «περίπτερο», όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να ρίχνει μια γρήγορη ματιά στους τίτλους όλων των εφημερίδων και περιοδικών.
 

Σχόλια