Γερμανία: Απαγορεύεται το like

0

Η Γερμανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Schleswig-Holstein απαγόρευσε τη χρήση του κουμπιού Like, το οποίο περιέχει σύνδεσμο με το Facebook σε ιστοσελίδες που το είχαν ενσωματώσει, με πρόστιμο 50.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Το σκεπτικό είναι ότι η χρήση της συγκεκριμένης λειτουργίας επιτρέπει τη χαρτογράφηση προτιμήσεων των χρηστών από το δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. «Ένα μόνο κλικ αρκεί ώστε το facebook να μπορεί μετά να ανιχνεύσει τη διαδρομή που ακολουθήσαμε στο διαδίκτυο, σε ποιές σελίδες περιηγηθήκαμε και πόση ώρα μείναμε εκεί», λέει ο υπάλληλος της Αρχής, Τ. Weichert.

To  Facebook προς το παρόν αρνείται την κριτική για την προστασία προσωπικών δεδομένων, βεβαιώνοντας πως οι υπηρεσίες που παρέχει συμμορφώνονται με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους. Οι χρήστες της ιστοσελίδας έχουν πλήρη έλεγχο πάνω στα δεδομένα τους, δηλώνουν εκπρόσωποι του Facebook.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται σχετικές κινήσεις στη Γερμανία. Είχε προηγηθεί αντιδικία του Facebook με το κρατίδιο του Αμβούργου για τη διαχείριση των e-mails των νέων χρηστών. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως τα κράτη κινητοποιούνται, με την υποβολή εκ μέρους των νορβηγικών, σουηδικών, δανικών και φινλανδικών αρχών μιας λίστας με 45 ερωτήματα προς την εν λόγω ιστοσελίδα, προκειμένου να ζητηθούν διευκρινίσεις για τον τρόπο ταυτοποίησης προσώπων στις φωτογραφίες αλλά και για τη λειτουργία Like Button. Οι σχετικές απαντήσεις αναμένονται.

 

Σχόλια