Γερμανία: Δικαίωση της Motorola και ήττα της Apple σε διαμάχη για την πατέντα κινητού τηλεφώνου

0

Η Motorola ισχυριζόταν ότι η ανταγωνίστριά της ενσωμάτωνε στα προϊόντα iPad και iPhone δική της πατενταρισμένη τεχνολογία χωρίς να καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό για άδεια χρήσης.«Η απόφαση δίνει βάση στις προσπάθειές μας να παύσουν οι προσβολές των πνευματικών μας δικαιωμάτων από μέρους της Apple», σχολίασε εκπρόσωπος της Motorola, η οποία πλέον έχει τη δυνατότητα να ζητήσει απαγόρευση της κυκλοφορίας των επίμαχων προϊόντων στη γερμανική αγορά.

Σε αυτή την περίπτωση θα εμπλακεί στη διαφορά και η Google, η οποία θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία εξαγοράς της Motorola εντός του 2012. Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι η εταιρεία θα εφεσιβάλλει την καταδικαστική απόφαση και διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι δεν θα αποσυρθούν τα διάσημα προϊόντα της από την αγορά την εορταστική περίοδο.Ειδικότερα, η υπόθεση αφορούσε μία πατενταρισμένη μέθοδο αξιολόγησης όγκου αρχείων κατά τη μεταφορά από και σε κινητό. Η συγκεκριμένη μέθοδος – απαραίτητη για τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων – είναι κατοχυρωμένη υπέρ της Motorola, όμως οι άλλες εταιρείες μπορούν να τη χρησιμοποιούν με βάση τους όρους FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory terms), καταβάλλοντας ορισμένο αντίτιμο εκμετάλλευσης. Εν προκειμένω, η Apple είχε προτείνει στη Motorola να αγοράσει άδεια χρήσης και ήταν μάλιστα πρόθυμη να την αποζημιώσει για προσβολές που έγιναν στο παρελθόν. Ωστόσο, ηττήθηκε στη δίκη διότι προσπαθούσε παρ’ όλα αυτά να επιφυλάξει στον εαυτό της δικαίωμα αμφισβήτησης του κύρους κατοχύρωσης της πατέντας στο μέλλον.

«Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την προστασία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας, γιατί οι πατέντες που έχουν κατοχυρωθεί σε μας είναι πολύ σημαντικές για την επιχείρηση. Διαπραγματευόμαστε με την Apple από το 2007 για αυτό το θέμα. Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τη διαφορά όσο ταχύτερα και αποτελεσματικότερα γίνεται», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Motorola.

Σχετική Ανάρτηση Blog