Γερμανία: Ιοί για την παρακολούθηση τρομοκρατών

0

Την πρόσληψη ειδικών στο σχεδιασμό λογισμικού για να γράψουν «λευκούς» ιούς (white hat viruses) που θα εισδύουν στα υπολογιστικά συστήματα τρομοκρατών και θα συλλέγουν πληροφορίες ώστε να αποτρέπονται μελλοντικές επιθέσεις, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση επίσης αναμένεται να καταθέσει σχέδιο νόμου, το οποίο θα επιτρέπει την παρακολούθηση μέσω του διαδικτύου υπολογιστικών συστημάτων με δικαστική άδεια, ωστόσο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στην ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού για να αποσπά πληροφορίες.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία, έλαβε εντολή να ξαναρχίσει την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών και να προσλάβει δύο ειδικούς. Ο σχετικός προϋπολογισμός είχε «παγώσει» μετά από δικαστική απόφαση κατά την οποία η παρακολούθηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων πολιτών πρέπει να έχει προηγούμενη ρητή έγκριση δια νόμου.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση απάντησε σε επερώτηση στελέχους της αντιπολίτευσης ότι θα χρειαστεί αμέσως τέτοιο λογισμικό, το οποίο να λειτουργεί, εάν και όταν εγκριθεί νομοθέτημα που θα επιτρέπει τις «εισβολές» των αρχών στους υπολογιστές υπόπτων ως τρομοκρατών χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

Πολέμιοι του νόμου αντιτείνουν ότι η χρήση τέτοιων ιών θα αποτελούσε παραβίαση των πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών· οι ιοί θα είναι παρόμοιοι με τους λεγόμενους «μαύρους» (black hat viruses), που χρησιμοποιούν κακοποιοί για να αποσπούν αξιοποιήσιμα οικονομικά στοιχεία και κωδικούς και πληροφορίες.

Η διάκριση μεταξύ «λευκών» και «μαύρων» δραστηριοτήτων στο χώρο του υπολογιστών προέρχεται από το χώρο των χάκερς και σημαίνει την δραστηριότητα για τη βελτίωση συστημάτων ή αντίθετα την καταστροφή συστημάτων ή και την υποκλοπή πληροφοριών, αντίστοιχα.

Σχόλια