Γερμανία και Βραζιλία προσφεύγουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

0

Η Γερμανία και η Βραζιλία υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά της παρακολούθησης των ψηφιακών επικοινωνιών μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης πολλών χωρών.

Το σχέδιο απόφασης, που υποβλήθηκε, ζητεί την διασφάλιση του δικαιώματος της ιδιωτικότητας στις διαδικτυακές επικοινωνίες, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και βασικός πυλώνας της δημοκρατίας γενικότερα.

«Η Γενική Συνέλευση υποστηρίζει ότι στο διαδίκτυο θα πρέπει να προστατεύονται τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι και εκτός διαδικτύου, κυρίως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα», αναφέρει το σχέδιο απόφασης. Ο γερμανός πρεσβευτής Πέτερ Βίτιχ δήλωσε ότι ελπίζει το κείμενο αυτό να αποτελέσει την αφορμή για έναν ουσιαστικό διάλογο και να οδηγήσει στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.

Οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως οι αποφάσεις της οι οποίες συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.

Σχόλια