Γερμανία: Νομοσχέδιο θεμελιώνει δικαιώματα των εκδοτών έναντι των μηχανών αναζήτησης

0

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των εκδοτών εφημερίδων στο Διαδίκτυο, υποχρεώνοντας τις μηχανές αναζήτησης να καταβάλουν σχετική προμήθεια επί των εσόδων τους.

Η ανακοίνωση της έγκρισής του νομοσχεδίου από το Συμβούλιο των Υπουργών έγινε σε τακτική συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης στο Βερολίνο, την προηγούμενη Τετάρτη. Το κείμενο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει την εξασφάλιση, στους εκδότες, μιας “δίκαιης συμμετοχής” στα κέρδη που προέρχονται από τις μηχανές αναζήτησης και γενικά από τους “aggregators ειδήσεων” τις υπηρεσίες δηλαδή που αξιοποιούν το περιεχόμενο τρίτων για τη δημιουργία ευρετηρίων. Σύμφωνα με τους δικαιούχους, οι αναγνώστες στο εξής θα μπορούν να διαβάσουν μόνο την περίληψη μιας είδησης στη σελίδα των aggregators, χωρίς να είναι δυνατό το κλικ στην πηγή.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έφερε τον τίτλο “Lex Google” από τους επικριτές του, κυρίως επειδή στοχεύει στην υπηρεσία “Google News” του αμερικανικού γίγαντα. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προβλήθηκε ιδιαίτερα από μεγάλους ομίλους μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως η γερμανική Axel Springer και η Bertelsmann. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Πολιτισμού, το Χριστιανοδημοκράτη (CDU) Bernd Naumann, η “γερμανική κυβέρνηση έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στην κατεύθυνση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή».

Σχόλια