Γερμανία: Πυρά κατά της Google για μονοπωλιακές πρακτικές

0

Οξεία κριτική στον κολοσσό τεχνολογίας, Google, άσκησε με επιστολή του προς τον διευθυντή της εταιρίας, Ερικ Σμιτ, ο διευθυντής του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Σπρίνγκερ, Ματίας Ντέπφνερ.
 
Ειδικότερα, ο Ντέπφνερ περιέγραψε την αυξανόμενη επιρροή της Google απέναντι στους χρήστες, αλλά και στις μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες όπως η δική του. Ο ίδιος αποκάλεσε τη Google «υποχρεωτικό συνεργάτη» και πρόσθεσε «Εμείς, και πολλοί άλλοι, είμαστε εξαρτημένοι από την Google. Η πρόταση “αν δεν σας αρέσει η Google να πάτε αλλού” μοιάζει με τη σύσταση προς τους πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ρεύμα». Ο Ντέπφνερ παραδέχθηκε ότι ο όμιλος του, βρίσκεται σε «σχιζοφρενική» κατάσταση καθώς από τη μια πλευρά συνεργάζεται με την Google στον τομέα της διαδικτυακής διαφήμισης και από την άλλη μετέχει σε ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας, για κλοπή συγγραφικών δικαιωμάτων.

Στη μακροσκελή του επιστολή ο Ντέπφνερ κατηγόρησε τον αμερικανικό κολοσσό ότι «πουλάει προστασία» και πως εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης που προωθούν τα συμφέροντά της, επιβάλλοντας σε εταιρείες που θα έπρεπε να εμφανίζονται στις πρώτες θέσης των αποτελεσμάτων να πληρώνουν για να εμφανιστούν.
Στη συνέχεια, κατηγορεί ευθέως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επίτροπο Ανταγωνισμού, X. Αλμούνια, ότι παίρνουν το μέρος της Google. Ακόμα, προσθέτει πως η εταιρία  «έχει αποκτήσει το σύνολο του θησαυρού των δεδομένων της ανθρωπότητας» και πως ακόμη και οι ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών για περιορισμό στη χρήση cookies αποβαίνουν σε όφελος της, «αφού έχει την πρωτοκαθεδρία στις τεχνολογίες παρακολούθησης των συνηθειών των χρηστών, χωρίς τη χρήση cookies».

Και τέλος, αναφέρει: «Ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Google, Λάρι Πέιτζ, ονειρεύεται έναν τόπο χωρίς νομοθεσία διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων και χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και γι’ αυτό τάσσεται υπέρ του να αποκτήσει η εταιρεία γιγάντια πλοία-γραφεία, που θα πλέουν σε διεθνή ύδατα».   

Σχόλια