Γερμανία: Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση παρακολουθήσεων από την NSA

0

Μετά την κατάθεσή του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Γερμανίας, Χάραλντ Ράνγκε, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ξεκίνησε τις έρευνες για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ από την NSA.

Ωστόσο, οι έρευνες θα επικεντρωθούν μόνο στο ζήτημα της παρακολούθησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου και όχι στην παρακολούθηση των επικοινωνιών εκατομμυρίων Γερμανών πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Εισαγγελίας: «Εκτεταμένες προκαταρκτικές έρευνες απέδωσαν επαρκή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία άγνωστοι συνεργάτες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να παρακολουθούσαν ένα κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ».

Ήδη από τις αρχές Απριλίου συστάθηκε στη Γερμανία ειδική Επιτροπή για να εξετάσει το μέγεθος της κατασκοπείας σε βάρος πολιτών και πολιτικών στη χώρα και να διαπιστώσει κατά πόσο γνώριζαν την υπόθεση οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η δικαστική διερεύνηση μιας υπόθεσης στην οποία εμπλέκονται αξιωματούχοι της NSA και της βρετανικής GCHQ θεωρείται ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση, η οποία ενδέχεται να έχει προεκτάσεις και στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, αν και η κυβέρνηση αρνείται επισήμως πιθανή ζημία για τις διατλαντικές σχέσεις.

Σημειώνεται επίσης, ότι μέλη της Γερμανικής Βουλής ζητούν να καταθέσει και ο άνθρωπος που έφερε στο φως την υπόθεση, ο πρώην υπάλληλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

 

Σχόλια