Γερμανία: Υποχρεωτική η πληρωμή φόρου στους χρήστες του διαδικτύου για τη χρηματοδότηση της δημόσιας τηλεόρασης

0

Σύμφωνα με απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι χρήστες του διαδικτύου της χώρας θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με την πληρωμή του φόρου που τους αναλογεί για τη χρηματοδότηση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη όταν ένας δικηγόρος κατέθεσε προσφυγή ισχυριζόμενος ότι, αν και έχει σύνδεση internet στο γραφείο του, δεν κάνει διαδικτυακή χρήση των κρατικών σταθμών.

Με την απόφασή του όμως το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση δικαστηρίου κατώτερου βαθμού που είχε απορρίψει το αίτημα της προσφυγής. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ARD εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνοντας την ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται μέσω αυτής στον ξεχωριστό ρόλο των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με νόμο που έχει εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή, από το 2013 οι χρήστες του internet θα επιβαρυνθούν με έναν κατ’αποκοπή φόρο ύψους 17.98 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από το ποια προγράμματα χρησιμοποιούν διαδικτυακά και από το εάν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση προγραμμάτων της δημόσιας τηλεόρασης ή η ακρόαση εκπομπών του κρατικού ραδιοφώνου.