Γ.Σ. – ΟΗΕ: σχέδιο περιορισμού της ηλεκτρονικής παρακολούθησης

0

Η Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που εξετάζει ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υιοθέτησε ομόφωνα το σχέδιο απόφασης που είχαν καταθέσει η Γερμανία και η Βραζιλία.

Το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία, ενώπιον των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης τον επόμενο μήνα.

«Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του ΟΗΕ η απόφαση αυτή αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι εκτός του διαδικτύου, θα πρέπει να προστατεύονται και στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης, Πέτερ Βίτιχ.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία —πέντε συμμαχικές χώρες οι μυστικές υπηρεσίες των οποίων κατηγορούνται για εκτεταμένη ηλεκτρονική κατασκοπεία— υποστήριξαν το σχέδιο απόφασης, αφού πρώτα ζήτησαν αλλαγή της αρχικής διατύπωσής του.

Αν και στο σχέδιο απόφασης δεν αναφέρονται συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο κατατέθηκε αφού ο πρώην τεχνικός της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε νωρίτερα φέτος ότι η NSA κατασκόπευε ξένες χώρες και ηγέτες, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως οι αποφάσεις της οι οποίες συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη συχνά φέρουν ειδικό, ηθικό και πολιτικό βάρος.

Επίσης, στο ίδιο σχέδιο επισημαίνεται ότι «αν και οι ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια μπορεί να δικαιολογούν τη συλλογή και την προστασία κάποιων ευαίσθητων πληροφοριών, τα κράτη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται πλήρως στις υποχρεώσεις τους βάσει των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τέλος, καλούνται οι χώρες – μέλη να επανεξετάσουν τις διαδικασίες, τις πρακτικές και τη νομοθεσία τους σχετικά με την παρακολούθηση των επικοινωνιών.

Σχόλια