Η «εμπιστοσύνη» κλειδί για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

0

Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου.

Η έκθεση της Κομισιόν προειδοποιεί ότι η είσοδος της τεχνολογίας ενδέχεται να επηρεάσει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κυβερνητικών οργάνων. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν επαρκούν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με τις προσπάθειες της βρετανικής ηγεσίας να κατευνάσει την οργή των Βρετανών πολιτών, οι οποίοι πληροφορήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι χάθηκαν αρχεία με τα προσωπικά δεδομένα 25 εκατομμυρίων πολιτών.

Η συγγραφή της έκθεσης έγινε από ερευνητική ομάδα του τμήματος Πληροφορία και Κοινωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάνει λόγο για «μια ηλεκτρονική διακυβέρνηση με επίκεντρο τον πολίτη».

Ο συγγραφέας της έκθεσης, Φρανκ Χάρις δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μιας «σύμβασης» μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης, η οποία θα αναφέρει ρητά ποιες είναι ευθύνες των ανθρώπων που ασχολούνται με την Κοινωνία της Πληροφορίας και τι θα γίνεται σε περίπτωση απώλειας αρχείων.

Η έκθεση αναφέρεται στο επιτυχημένο ολλανδικό μοντέλο της «χάρτας δικαιωμάτων του ηλεκτρονικού πολίτη», ένας κώδικας συμπεριφοράς με δέκα σημεία, τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να τηρεί.

«Χωρίς ένα μηχανισμό εμπιστοσύνης, οι προσπάθειες για την επίτευξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα είναι δύσκολες», τόνισε ο Φρανκ Χάρις.

Σχόλια