Η «μαύρη λίστα» υπόπτων για τρομοκρατία της ΕΕ παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα

0

Η επονομαζόμενη «μαύρη λίστα» υπόπτων για τρομοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παραβιάζει βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, όπως κατήγγειλε ο υπεύθυνος για την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης πάνω στις παράνομες δραστηριότητες της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Ντικ Μάρτι.

«Η υφιστάμενη πρακτική της μαύρης λίστας χλευάζει απερίφραστα τα βασικά δικαιώματα και καθιστά αναξιόπιστη την διεθνή μάχη κατά της τρομοκρατίας», τονίζει ο Ελβετός αξιωματούχος κατά την έκθεση, που παρουσίασε ενώπιον επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Ελβετός γερουσιαστής καταγγέλλει την απουσία «δικαιωμάτων κι υπεράσπισης» για τα πρόσωπα που καταχωρούνται στις λίστες, αντίθετα προς κάθε διεθνή κι ευρωπαϊκή σύμβαση, που έχει εγκριθεί από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Στην έκθεσή του προτείνει οι κατηγορούμενοι να ενημερώνονται και να πληροφορούνται για τις ‘λίστες’, να τους εξασφαλίζεται υπεράσπιση, με δυνατότητα να προσφεύγει σε κάποιο ανεξάρτητο νομικό όργανο και τέλος ν’ αποζημιώνεται σε περίπτωση αδικαιολόγητης παραβίασης των βασικών τους δικαιωμάτων.

Ο Ντικ Μάρτι προτείνει μία διαδικασία «από-καταχώρησης», η οποία θα επιτρέπει σε περίπτωση που ο ύποπτος αποδειχθεί αθώος να αφαιρείται το όνομά του από τη λίστα.

«Εν τούτοις, κι αυτό είναι εξωφρενικό, μία τέτοια διαδικασία δεν υπάρχει», παρατηρεί ο Μάρτι. Σήμερα, «είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί κάποιος από τη μαύρη λίστα», μία κατάσταση «παράνομη κι απαράδεκτη», όπως τονίζεται στην έκθεση.

Στη λίστα του ΟΗΕ περιλαμβάνονται 362 φυσικά πρόσωπα κι 125 επιχειρήσεις, ή οργανισμοί, ενώ στην ξεχωριστή λίστα που έχει συντάξει το Συμβούλιο της Ευρώπης καταχωρούνται 26 πρόσωπα και 28 οργανώσεις, μεταξύ τους η παλαιστινιακή Χαμάς κι η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

Το Δεκέμβριο, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αμφισβήτησε την εγκυρότητα της απόφασης του 2002 να συμπεριληφθεί στη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων η Λαϊκή Οργάνωση Μουτζαχεντίν του Ιράν, η οποία εδρεύει στο Παρίσι και αντιτίθεται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Η ‘μαύρη λίστα’ υπόπτων για τρομοκρατία συστάθηκε στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

«Με εξαίρεση κάποιες διαδικαστικές βελτιώσεις παραμένει πρακτικά σχεδόν αδύνατο για μια οργάνωση να βγει από τη λίστα. Αυτό είναι παράνομο και απαράδεκτο», τόνισε ο Ντικ Μάρτι αναφερόμενος στην περίπτωση της Λαϊκής Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Ιράν.

Σχόλια