Η Amazon καλεί τη Θέμιδα να απορρίψει το σχέδιο για την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google

0

Να βάλει «φρένο» στη συμφωνία για τη δημιουργία της μεγάλης ψηφιακής βιβλιοθήκης της Google, καλεί τη Δικαιοσύνη η Amazon. Ο γίγαντας των διαδικτυακών πωλήσεων βιβλίων και άλλων ειδών υποστηρίζει πως αν η Google αποκτήσει αποκλειστικά δικαιώματα σάρωσης βιβλίων για να τα χρησιμοποιήσει στο Ίντερνετ, τότε «πιθανότατα θα εξελιχθεί σε μονοπώλιο».
Οι ενδιαφερόμενοι συγγραφείς, ομάδες, φορείς κ.λπ. που εναντιώνονται στο σχέδιο της μεγάλης διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης είχαν προθεσμία να καταθέσουν μέχρι χθες τις ενστάσεις τους σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση στις 18 Φεβρουαρίου.
Το σχέδιο της Google να σκανάρει εκατομμύρια βιβλία σε όλο τον κόσμο, ώστε να τα καταστήσει διαθέσιμα online και να μπορούν οι χρήστες του Ίντερνετ να πραγματοποιήσουν αναζητήσεις στο περιεχόμενό τους, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό. Το 2005 –ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίησή του– το Σωματείο Συγγραφέων της Αμερικής και η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών κατέθεσαν αγωγή για «μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων». Τελικά, η Google συμφώνησε να καταβάλει 125 εκατ. δολάρια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας Κατάλογος Δικαιωμάτων Βιβλίων, στον οποίο οι συγγραφείς και οι εκδότες θα μπορούσαν να καταχωρήσουν τα έργα τους και να αποζημιωθούν. Αυτήν ακριβώς τη συμφωνία καλείται να κρίνει σε λίγες ημέρες η αμερικανική Δικαιοσύνη.
Αρχικά, η υπόθεση επρόκειτο να εξεταστεί τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά ο προεδρεύων δικαστής την επέστρεψε στο Δικαστικό Συμβούλιο, ύστερα από ενστάσεις και κριτικές που διατυπώθηκαν ανά τον κόσμο.
Πάντως, οι απόψεις για το θέμα στους κόλπους των συγγραφέων και των εκδοτών ποικίλλουν. Έτσι, για παράδειγμα, η συγγραφέας φαντασίας Ούρσουλα Κ Λε Γκούιν και 365 συνάδερφοί της ζητούν να εξαιρεθούν οι ΗΠΑ από το σχέδιο για την ψηφιακή βιβλιοθήκη και να τροποποιηθεί η συμφωνία, ώστε –αντί να οφείλει ο συγγραφέας ή ο εκδότης να δηλώσει την επιθυμία του να εξαιρεθεί ένα έργο του από τη βιβλιοθήκη– να υποχρεούται η Google να ζητήσει από αυτούς έγκριση για κάθε έργο ξεχωριστά. Αντιθέτως, οι Άμι Ταν, Σάιμον Ουίντσεστερ και ο κληρονόμος του Τζον Στάινμπεκ συγκαταλέγονται μεταξύ των υποστηρικτών του σχεδίου.

Σχόλια