Η ανάρτηση δικαστικών αποφάσεων στο διαδίκτυο ενδυναμώνει τη Δικαιοσύνη

0

Ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές αποκτά η ανάρτηση των δικαστικών αποφάσεων στο διαδίκτυο στη Βρετανία, με τον Τύπο της χώρας να επισημαίνει ότι με τη μέθοδο αυτή η Δικαιοσύνη όχι μόνο αποδίδεται αλλά περαιτέρω φαίνεται ότι αποδίδεται.
Με τις δικαστικές αποφάσεις να παραμένουν άγνωστες στη βρετανική κοινή γνώμη, η ανάρτηση στο διαδίκτυο φαίνεται να διευκολύνει την πρόσβαση του πολίτη στη νομολογία, και μάλιστα σε μία χώρα με αμιγώς νομολογιακό δίκαιο. Περαιτέρω, δια της δημοσίευσης των αποφάσεων στο διαδίκτυο, επισημαίνεται ότι καθίσταται ευκολότερο και το έργο των δικηγόρων που δύνανται να παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Ένα ζήτημα που παραμένει προβληματικό, ωστόσο, είναι η διατύπωση των δικαστικών αποφάσεων , καθώς, όπως επισημαίνεται, η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι βρετανοί δικαστές είναι δυσνόητη για το ευρύ κοινό. Για τον λόγο αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη, πέραν των αποφάσεων εν όλω, να αναρτώνται και απλοποιημένες περιλήψεις τους, ειδικά για υποθέσεις που αφορούν χιλιάδες πολίτες. Το σύστημα αυτό ήδη υιοθετήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που αναρτά περιλήψεις στο διαδίκτυο, ενώ σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στο Εφετείο της Βρετανίας.

Σχόλια