Η αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής κλοπής προσωπικών δεδομένων προτεραιότητα του Κογκρέσου

0

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της έχει θέσει το αμερικανικό Κογκρέσο την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής κλοπής προσωπικών δεδομένων, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση στην Αμερική. Πλήθος τραπεζικών οργανισμών, εταιριών που αγοράζουν και πουλάνε προσωπικά δεδομένα, πανεπιστημίων και κυβερνητικών υπηρεσιών έχουν προβεί σε ανακοινώσεις είτε για κλοπή των στοιχείων αυτών από χάκερς, είτε για απώλειά τους.

Πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η ανακοίνωση της MasterCard την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία στα τέλη του περασμένου χρόνου χάκερς κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στους αριθμούς 40 εκατομμυρίων περίπου πιστωτικών καρτών Αμερικανών καταναλωτών που ανήκουν σε διάφορες εταιρίες πιστωτικών ιδρυμάτων. Η παραβίαση συνέβη σε ένα ηλεκτρονικό κέντρο επεξεργασίας στην Tuscon που διαχειρίζεται η CardSystems Solutions και είναι ορατός ο κίνδυνος πλαστοπροσωπίας.

Ένα από τα μέτρα που μελετά το Κογκρέσο είναι η θέσπιση ενός ομοσπονδιακού νόμου που θα υποχρεώνει τις εταιρίες που διατηρούν προσωπικά δεδομένα πολιτών να τους ενημερώνουν σε περίπτωση που παραβιαστούν οι βάσεις δεδομένων τους, ενώ θα προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.