Η απαγόρευση διαδικτυακής ανωνυμίας των παιδεραστών δεν είναι αντισυνταγματική

0

Το ζήτημα του περιορισμού της ανωνυμίας στο διαδίκτυο για τους καταδικασθέντες για παιδεραστία κρίθηκε δικαστικά στη Γιούτα των ΗΠΑ.
Η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη μετά την καταδίκη ατόμου για παιδοφιλία. Μετά την καταδικαστική απόφαση, ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης του νόμου που απαιτεί από καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα να ενημερώνουν τις αρχές για όλα τα ονόματα που χρησιμοποιούν στο διαδίκτυο. Η Πολιτεία της Γιούτα τροποποίησε τον νόμο που αρχικά ζητούσε από τους παιδεραστές να αποκαλύπτουν τους κωδικούς πρόσβασής τους σε κάθε ιστοσελίδα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι αλλά και στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Η τροποποίηση αποφασίστηκε αφότου ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η διάταξη προσκρούει στα προβλεπόμενα υπό την Πρώτη Τροπολογία.
Στη συνέχεια, το τριμελές δικαστικό συμβούλιο που χειρίστηκε την υπόθεση, έκρινε ότι οι καταδικασθέντες για τέτοιας φύσης εγκλήματα εξακολουθούν να απολαμβάνουν ως έναν βαθμό προστασία της ανωνυμίας τους στο διαδίκτυο, καθώς η υπό κρίση νομοθεσία περιορίζει τη χρήση των επίμαχων δεδομένων στο πλαίσιο εγκληματολογικών ερευνών.
«Έστω κι αν υπάρχει πιθανότητα πράκτορας της κυβέρνησης να έχει πρόσβαση στα συγκεκριμένα δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσει για να προσεγγίσει έναν καταδικασθέντα σε κάποιο chat room για παράδειγμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα», δήλωσε σχετικά ένας από τους τρεις δικαστές
Επιπλέον, απορρίφθηκαν και οι ισχυρισμοί του συνηγόρου του καταδικασθέντος, σύμφωνα με τους οποίους τα όσα προβλέπονται από την εν λόγω διάταξη συνιστούν παράνομη έρευνα και στοιχειοθετούν παραβίαση της Τέταρτης Τροπολογίας.

Σχόλια