Η απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της Grokster προκαλεί αντιδράσεις

0

Την ακύρωση της απόφασής του με την οποία τονίζεται η νομιμότητα των υπηρεσιών ανταλλαγής αρχείων, όπως της Grokster και της Morpheus, ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής καθηγητές νομικών σχολών, εισαγγελείς, καλλιτέχνες, δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρίες.

Η απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από έφεση κατά απόφασης ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι αυτές οι υπηρεσίες είναι νόμιμες, ασχέτως αν οι χρήστες του διαδικτύου της χρησιμοποιούν για την διακίνηση πειρατικών αρχείων μουσικής και ταινιών, εφόσον η εταιρία που δημιουργεί το λογισμικό δεν έχει τον απευθείας έλεγχο για το τι συμβαίνει στο δίκτυο. Επιπλέον, η πρωτόδικη απόφαση, την οποία ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, παρομοίασε τις υπηρεσίες αυτές με τις συσκευές βίντεο ή τα φωτοτυπικά μηχανήματα, τα οποία, αν και νόμιμα, χρησιμοποιούνται και για την παράνομη αντιγραφή πνευματικού έργου.

Tο Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να απαντήσει στην «έκκληση» της βιομηχανίας του κινηματογράφου και της μουσικής, η οποία κατατέθηκε με υπόμνημα που ονομάζεται “friend of the court brief”, σε μερικούς μήνες. Στο μεταξύ οι δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρίες της Αμερικής, προσπαθούν να βάλουν φρένο στην ανταλλαγή πειρατικών αρχείων μέσω του Internet με ατομικές αγωγές κατά χρηστών του διαδικτύου που προβαίνουν σ’ αυτού του είδους την παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σχόλια