Η Apple εμπλέκει και την αμερικανική κυβέρνηση στη διαμάχη της με τη Samsung

0

Η Apple κατέθεσε έγγραφο στη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, με αίτημα τη διενέργεια έρευνας από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο χρήσης εκ μέρους της Samsung κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών, οι οποίες είναι καθοριστικές για τη λειτουργία των σύγχρονων τηλεφώνων και των συσκευών τύπου «tablet» (standard-essential patents).

Η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Samsung προβαίνει σε χρήση που θίγει το συμφέρον του καταναλωτικού κοινού. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ευρεσιτεχνίες τέτοιου είδους πρέπει να χρησιμοποιούνται με λογικό και δίκαιο τρόπο από τις εταιρείες που τις έχουν κατοχυρώσει προκειμένου να μην πλήττεται ο ανταγωνισμός.

Αν μάλιστα αποδειχθεί ότι εν προκειμένω πράγματι παραβιάζονται οι βασικές αρχές χρήσης των επίμαχων ευρεσιτεχνιών από τη Samsung, τότε προβλέπεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία ή ποινή φυλάκισης στα διευθυντικά της στελέχη, απαγορεύοντας παράλληλα την κυκλοφορία των προϊόντων της στην αγορά. Να σημειωθεί ότι οι πρακτικές που ακολουθεί η Samsung σχετικά με τις «standard-essential patents» έχουν βρεθεί ήδη στο επίκεντρο ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Νότιας Κορέας.