Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψηφίζει δύο νομοσχέδια κατά του spyware

0

Εγκρίθηκαν από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με μεγάλη πλειοψηφία τα δύο νομοσχέδια που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου του spyware, δηλαδή της εγκατάστασης προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη εν αγνοία του μέσω του διαδικτύου. Με το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με ψήφους 395-1 προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως και πέντε έτη για όσους εγκαθιστούν κρυφά τέτοια προγράμματα σε υπολογιστές, ενώ το δεύτερο, το οποίο έλαβε 393 ψήφους, επιβάλλει βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα σε φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρίες που εμπλέκονται σε υπόθέσεις spyware.

Μερικά από αυτά τα κρυφά προγράμματα προκαλούν απλώς την εμφάνιση διαφημιστικών αναδυόμενων παραθύρων (pop up windows), ενώ άλλα είναι ικανά να κατασκοπεύσουν τη συμπεριφορά του χρήστη στο Internet καταγράφοντας κάθε κωδικό που πληκτρολογεί.

Η έγκριση των νομοσχεδίων έγινε δεκτή με ικανοποίηση τόσο από καταναλωτικές οργανώσεις, όσο και από την βιομηχανία της τεχνολογίας, ωστόσο υπήρξαν και εκείνοι που σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω διευκρίνηση για το τι περιλαμβάνει ο όρος spyware, ώστε να προστατευθούν οι εταιρίες εκείνες που λειτουργούν νόμιμα.

Σχόλια