Η CIA ομολόγησε ότι είπε «ψέματα» ενώπιον δικαστηρίου

0

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχτηκε ότι έχει στην κατοχή της ηχογραφημένες ανακρίσεις των φερομένων ως «μαχητών του εχθρού» παρά τις περί του αντιθέτου παλαιότερες διαβεβαιώσεις της.

Σύμφωνα με επιστολή που δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα η υπηρεσία αναφέρει ότι εσφαλμένα αρνήθηκε ενώπιον δικαστηρίου ότι κατείχε ένα ακουστικό αρχείο και δύο βιντεοκασέτες κατά τη διάρκεια της δίκης του τον Γάλλου υπηκόου μαροκινής καταγωγής, Ζακάριας Μουσάουϊ, ο οποίος κατηγορείτο για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Ο Μουσάουϊ κατηγορείτο επίσης για συνωμοσία με τον επικηρυγμένο ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, με σκοπό τη δολοφονία χιλιάδων πολιτών.

Η εισαγγελική αρχή ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη του ηχητικού υλικού μόλις προσφάτως αλλά διευκρίνισε ότι η απουσία αυτών των στοιχείων δεν επηρέασε την έκβαση της δίκης, καθώς δεν αναφέρονται στον κατηγορούμενο ούτε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Μουσάουϊ ομολόγησε την ενοχή του τον Απρίλιο του 2005 σε σχέση με την κατηγορία για συνωμοσία. Καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από την άρνηση ενός εκ των ενόρκων να συμφωνήσει με την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Σχόλια