Η Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου «διαιτητής» σε διαφορά της Toyota με μικρή αμερικανική εταιρία τεχνολογίας

0

Στη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου θα λύσουν τις διαφορές τους ο κολοσσός της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας, Toyota και μια μικρή εταιρία από τη Φλόριντα, ονόματι Paice LLC. Η διαμάχη, που θυμίζει Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, αφορά μια ευρεσιτεχνία που σχετίζεται με ένα βασικό εξάρτημα της υβριδικής μηχανής του Prius της Toyota –ενός από τα δημοφιλέστερα υβριδικά οχήματα. Το ίδιο εξάρτημα χρησιμοποιείται και στα υβριδικά Camry της Toyota και στα μοντέλα της Lexus (θυγατρικής φίρμας πολυτελείας της ιαπωνικής εταιρίας).
Το «μήλον της Έριδος» μεταξύ των δύο εταιριών είναι μια ευρεσιτεχνία που συνδυάζει και ελέγχει την ισχύ που παράγουν ο ηλεκτρικός κινητήρας, η μηχανή εσωτερικής καύσης και τα δύο αυτά μαζί στα υβριδικά οχήματα. Το 1994 ο δρ. Άλεξ Σεβερίνσκι κατοχύρωσε μια ευρεσιτεχνία για έναν μικροεπεξεργαστή που έκανε ακριβώς αυτά. Λίγο αργότερα παρουσίασε την καινοτομία του σε διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Toyota, αλλά δεν κατάφερε να κλείσει κάποια συμφωνία. Όταν η Toyota παρουσίασε τη δεύτερη γενιά του Prius το 2004 χρησιμοποιώντας τεχνολογία που έμοιαζε πολύ με αυτή του Σεβερίνσκι, η εταιρία Paice του ρωσικής καταγωγής επιστήμονα κατέθεσε προσφυγή σε δικαστήριο του Τέξας. Η Toyota κρίθηκε ένοχη για χωρίς άδεια χρήση μίας από τις πατέντες της Paice, η οποία αποζημιώθηκε με 4,3 εκατομμύρια δολάρια.
«Θα είναι θανατηφόρο πλήγμα για μας αν η Toyota μπορέσει να παίρνει τις ιδέες μας και να μην πληρώνει γι’ αυτές», δήλωσε ο δικηγόρος της, Ράφιν Κόρντελ. Ο συνάδερφός του που εκπροσωπεί την Toyota, Τζορτζ Μπάντενοκ δεν προέβη σε σχόλιο.

Σχόλια