Η δικτυακή λογοκρισία της Κίνας εμποδίζει και το εμπόριο

0

Μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης δηλώνει αποφασισμένη να δώσει τέλος στη λογοκρισία που επιχειρεί η κυβέρνηση της Κίνας στο διαδίκτυο. Η οργάνωση τάχθηκε, επίσης, υπέρ της άρσης των φραγμών για τη δραστηριοποίηση των αμερικανικών ηλεκτρονικών εταιρειών στην Κίνα.
Η οργάνωση, Συμμαχία υπέρ της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος (CFAC), η οποία παρουσίασε τις θέσεις της στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, υποστήριξε ότι η κατάφορη και ύπουλη λογοκρισία της Κίνας στο διαδίκτυο αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να καταθέσει αίτηση στον ΠΟΕ με την οποία θα καταγγέλλει την Κίνα για παραβιάσεις των συμφωνιών του οργανισμού. Η Κίνα είναι μέλος του ΠΟΕ από το 2001.
Ο ΠΟΕ δεν έχει ακόμα διευκρινίσει εάν το ηλεκτρονικό εμπόριο και η πρόσβαση στο διαδίκτυο καλύπτονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς του οργανισμού. Ωστόσο, τα μέλη της οργάνωσης CFAC υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία τους μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο.
Η νομική ομάδα του CFAC αναφέρει ότι οι συμφωνίες του ΠΟΕ δίνουν στα μέλη το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά για διμερείς εμπορικές συναλλαγές. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών επιχειρήσεων στο διαδίκτυο δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους Κινέζους καταναλωτές εξαιτίας της κρατικής λογοκρισίας.
«Η λογοκρισία της Κίνας είναι πρωτίστως θέμα καταπάτησης της ελευθερίας του λόγου και της ατομικής ελευθερίας. Είναι, όμως, κι ένας σημαντικός εμπορικός φραγμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», τόνισε ο επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Πίτερ Σιρ.

Σχόλια