Η ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο ευρυζωνική

0

Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη συνεχίζει να μεγαλώνει, από 18,2% τον Ιούλιο του 2007 σε 21,7% τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την έκθεση προκύπτει επίσης μείωση της απόστασης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, από 28,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο του 2007 σε 27,7 τον φετινό Ιούλιο.
Με τα 17 εκατομμύρια σταθερές ευρυζωνικές γραμμές που εγκαταστάθηκαν φέτος, τα σημερινά αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι το διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων παρουσιάζει μεγαλύτερη και ταχύτερη διάδοση ενώ έχει αρχίσει και η εξάπλωση των ευρυζωνικών υπηρεσιών για κινητά (διείσδυση 6,9%).
Τα τρία τέταρτα των ευρυζωνικών γραμμών στην ΕΕ έχουν ταχύτητες τηλεφόρτωσης ίσες ή μεγαλύτερες από δύο εκατομμύρια Mbps το δευτερόλεπτο, ταχύτητα που υποστηρίζει για παράδειγμα την διαδικτυακή τηλεόραση.
«Η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας παραμένει ισχυρή, με τις πρωτοπόρες χώρες της ΕΕ να διατηρούν ηγετική θέση παγκοσμίως όσον αφορά την διείσδυση της ευρυζωνικότητας», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος για τις τηλεπικοινωνίες, Βίβιαν Ρέντινγκ και πρόσθεσε, «Είμαι επίσης ικανοποιημένη που και οι άλλες χώρες στην Ευρώπη καλύπτουν την διαφορά. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδιάζουμε να διαθέσουμε επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. € στις υποδομές υψίρρυθμου διαδικτύου. Αναμένω, αυτό το πρόσθετο μέτρο, σε συνδυασμό με την πολιτική ενίσχυσης του αποτελεσματικού ανταγωνισμού και το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, να προετοιμάσουν το έδαφος για την “”Ευρυζωνικότητα για όλους τους ευρωπαίους”” μέχρι το 2010 και για το “”Υψίρρυθμο διαδίκτυο για όλους τους ευρωπαίους”” μέχρι το 2015.»
Τα νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν δείχνουν ότι, παρά τις περιορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης οικονομίας, η αύξηση της ευρυζωνικότητας συνεχίστηκε κατά το τελευταίο έτος σε ολόκληρη την ΕΕ με αύξηση 19,23% από τον Ιούλιο 2007 μέχρι τον Ιούλιο 2008. Την 1η Ιουλίου 2008 υπήρχαν πάνω από 107 εκατομμύρια σταθερές ευρυζωνικές γραμμές στην ΕΕ, από τις οποίες 17 εκατομμύρια είχαν προστεθεί από τον Ιούλιο του 2007 και μετά. Ο ρυθμός αύξησης ήταν υψηλότερος στη Μάλτα (6,7 γραμμές ανά 100 κατοίκους), τη Γερμανία (5,1) και την Κύπρο (4,9) και χαμηλότερος στη Φινλανδία (1,9) και την Πορτογαλία (1,0).
Συνολικά, η Δανία και οι Κάτω Χώρες συνεχίζουν να κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της ευρυζωνικότητας, με διείσδυση άνω του 35%.
Εννέα χώρες της ΕΕ (Δανία, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία) βρίσκονται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25% σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΟΟΣΑ τον Ιούλιο του 2008.
Από άλλα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά προκύπτει ότι ευρυζωνικές υπηρεσίες με βάση τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, όπως 3G και υπηρεσίες δεδομένων με κάρτα δεδομένων, φαίνεται ότι αποκτούν σημασία σε αρκετά κράτη μέλη.
Η Δανία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ισπανία ανέφεραν ποσοστό διείσδυσης κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών άνω του 10%.

Σχόλια