Η ΕΕ κατηγορεί την Microsoft για παραβίαση συμφωνίας

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επισήμως την Microsoft για παραβίαση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με την υποχρέωση της Microsoft να παρέχει στους χρήστες την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ περισσοτέρων προγραμμάτων περιήγησης (browser).

Η συγκεκριμένη συμφωνία υπήρξε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, όταν, το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει υποψίες κατά της Microsoft, περί εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά προκειμένου να προωθεί το δικό της πρόγραμμα περιήγησης στους χρήστες (IE).

Η Microsoft είχε δεσμευθεί τότε να δημιουργήσει μία οθόνη, όπου οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ περισσοτέρων ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, μεταξύ του Φεβρουαρίου 2009 και του Ιουλίου 2012, παρατηρήθηκε ότι η συγκεκριμένη οθόνη δεν εμφανιζόταν σε όλους τους υπολογιστές, υπήρξε επομένως παραβίαση της σχετικής συμφωνίας.

Ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι οποιαδήποτε παράβαση στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, ενώ σημείωσε ότι ο προηγούμενος διακανονισμός μεταξύ των δύο πλευρών, επήλθε προκειμένου να αποφευχθούν οι χρονοβόρες αντιμονοπωλιακές διαδικασίες.

Η Microsoft, από την άλλη, απέδωσε την επελθούσα δυσλειτουργία σε τεχνικό λάθος και δεσμεύτηκε εκ νέου να τηρήσει την συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει επί του θέματος αφού ακούσει τα σχετικά επιχειρήματα της Microsoft, ενώ να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση καταδίκης της τελευταίας, το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει μέχρι το 10% του παγκόσμιου τζίρου της.