Η EFF καταγγέλλει το κλείσιμο νόμιμης ιστοσελίδας ανταλλαγής e-books

0

Τις παράπλευρες απώλειες που μπορεί να έχει ο «πόλεμος» που έχουν κηρύξει οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων απέναντι σε κάθε λογής υποψήφιο προσβολέα υπενθύμισε η οργάνωση EFF (Electronic Frontier Foundatio), δημοσιεύοντας την περίπτωση της  νόμιμης ιστοσελίδας LendInk, η οποία έκλεισε υπό το φόβο αγωγών και δικαστικής διαμάχης.

Όπως αναφέρεται από την EFF, η ιστοσελίδα LendInk στηριζόταν σε μια εξαιρετικά απλή λογική: την διευκόλυνση της προσέγγισης χρηστών προς δανεισμό, νομίμως αγορασθέντων τίτλων ηλεκτρονικών βιβλίων (ebooks). Η ίδια η ιστοσελίδα δεν φιλοξενούσε περιεχόμενο ηλεκτρονικών βιβλίων, αλλά απλώς λειτουργούσε ως πλατφόρμα που έφερνε κοντά τους καταναλωτές που επιθυμούσαν να δανείσουν ο ένας στον άλλον ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο είχαν προμηθευτεί νόμιμα. Η ιστοσελίδα λειτουργούσε σύμφωνα με τους όρους των Amazon Kindle και Barnes & Noble Nook, ενώ στόχος ήταν να αποκομίζει έσοδα από διαφημίσεις και links σε νέα ηλεκτρονικά βιβλία που θα έβγαιναν στο κατάστημα του Amazon.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Dale Porter αποκάλυψε ότι οι διαμαρτυρίες που διατύπωσαν εκδότες και συγγραφείς για την λειτουργία της υπηρεσίας οδήγησαν στον σταδιακό της θάνατο.  Εκατοντάδες επιστολές που απειλούσαν με δικαστικές κινήσεις απευθύνθηκαν στην εταιρεία που λειτουργούσε ως host provider της LendInk, με αποτέλεσμα η τελευταία να φοβηθεί και να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας της σελίδας.

«Το κλείσιμο της LendInk δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την μελλοντική καινοτομία στον χώρο των ηλεκτρονικών βιβλίων. Δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές ως προς το ποια δραστηριότητα είναι νόμιμη και κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για επιχειρηματίες που σε διαφορετικές συνθήκες θα δημιουργούσαν καινούργιες επιχειρήσεις και άρα νέες πηγές εσόδων για τους εκδότες», ανέφερε η οργάνωση EFF. Στο σχετικό δελτίο τύπου για το θέμα, επισημαίνεται ότι με επιστολές στερούμενες νόμιμης βάσης οδηγήθηκε στο κλείσιμο μία καθόλα νόμιμη εταιρεία, η οποία εκμεταλλευόταν νομίμως το χαρακτηριστικό ανταλλαγών που επιτρέπουν οι συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων Kindle και Nook.

Σχόλια