Η επιστημονική κοινότητα κατά της εμπορικής ταυτοποίησης ανθρωπίνων γονιδίων

0

Με προσφυγή της ενώπιον δικαστηρίου της Ν. Υόρκης, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, ζητεί να απαγορευθεί το δικαίωμα εμπορικής ταυτοποίησης των ανθρωπίνων γονιδίων. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, με τη στήριξη χιλιάδων επιφανών επιστημόνων – ερευνητών, γιατρών και ασθενών, η Ένωση στρέφεται κατά του Ερευνητικού Ιδρύματος του πανεπιστημίου της Γιούτα και της εταιρίας Myriad Genetics, που έχουν κατοχυρώσει εμπορικά δύο γονιδιακές μεταλλάξεις, στις οποίες αποδίδεται η αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Το Ερευνητικό κέντρο απομόνωσε τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, το 1994, ενώ στη συνέχεια η εταιρία Myriad Genetics κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται εμπορικά την κυκλοφορία γονιδιακών τεστ. Η ενάγουσα υποστηρίζει πως η εμπορική ταυτοποίηση γονιδίων είναι αντισυνταγματική. “Η αρμόδια υπηρεσία βιομηχανικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ επιτρέπει την κατοχύρωση γονιδίων μετά την απομόνωσή τους από το κύτταρο, ενώ εμείς υποστηρίζουμε ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο. Το Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, απαγορεύοντας την εμπορική κατοχύρωση των φυσικών φαινομένων”, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα μέλη της Ένωσης. Επιπλέον, η ύπαρξη των γονιδίων στο γενετικό υλικό κάθε ανθρώπου καθιστά, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των εναγόντων, τις εν λόγω πατέντες παράνομες, καθώς αντιβαίνουν στην Πρώτη Τροπολογία και τα όσα προβλέπει για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, την ελευθερία διακίνησης ιδεών και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να γνωρίζει τη γενετική του δομή.
Από την πλευρά της η Myriad Genetics, υποστηρίζει πως χωρίς την εμπορική ταυτοποίηση των γονιδίων, θα εξέλειπε το οικονομικό κίνητρο για τη δημιουργία των τεστ.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Σχόλια